Uusimmat kuvat

Pennut

Yhteystiedot

YORKSHIRETERRIER CLUB OF FINLAND

clubmail@ycf.fi
www.ycf.fi

FI30 5789 4020 0332 94

Millainen pentu minulle?

Ennen pennun hankintaa kannattaa miettiä, mihin tarkoitukseen pennun haluaa hankkia. Onko tämänhetkinen elämäntilanteeni sopiva koiran hankintaan ja olenko valmis sitoutumaan koiran hoitoon ja kasvatukseen jopa 15 vuodeksi?

Tutustu myös Kennelliiton Miten hankin koiran -esitteeseen, Suomen Kääpiökoirayhdistyksen Oletko hankkimassa kääpiökoiraa -linkkiin sekä Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen Älä tuo pimeää koiraa -linkkiin.

penikka_pieni_200.jpgOnko ajatuksissa kenties koirasi kanssa näyttelyharrastuksen aloittaminen, unelmissa joskus tulevaisuudessa kasvatustoiminta vai haluanko koiran ainoastaan lemmikiksi, eli ns kotikoiraksi?

Joskus kasvattaja saattaa etsiä jalostuskäyttöön suunnitellulle, kenties pentueen lupaavimmalle pennulle ns sijoituskotia jolloin koiran hallintaoikeus siirtyy vastaanottajalle jalostusoikeuden jäädessä määräajaksi kasvattajalle. (Lisätietoa sijoituskoirasta ja Kennelliiton sivuilta) Vastaanottajalla on tälläisissä yhteistyösopimuksissa kuitenkin muutamia sovittuja velvollisuuksia mm säännöllisen ja hyvän hoidon, turkinhoidon ja edelleen koiran näyttely- ja myöhemmin koiran jalostuskunnon ylläpitämisen suhteen. Käytännössä sijoituskoira on siis käytännössä useinmiten myös näyttelykoira.

Näyttelyistä kiinnostuneesen kotiin siis myydään yleensä ulkomuodollisesti ja luonteeltaan kasvattajan mielestä tähän tarkoitukseen lupaavimmat ja parhaat pennut. Kasvattaja ei kuitenkaan koskaan voi taata näyttelymenestystä, vaan antaa ainoastaan parhaat mahdolliset lähtökohdat. Ja saattaa jopa käydä niin, että joku myöhemmin ilmenevä vikakin voi tehdä tyhjiksi suunnitelmat näyttelyurasta. Jos pennunostajalla ei ole kiinnostusta käyttää koiraansa näyttelyissä, valitaan pentueesta ns kotikoiraksi parhaiten soveltuva yksilö.  

Yleensä kasvattaja valikoi pentueesta lupaavan pennun joko itselleen tai näyttelykotiin, jotta saa sen esille esimerkkinä kasvatustyönsä tuloksesta. Myös muut pennuista ovat kasvattajalle aivan yhtä rakkaita, mutta yleensä sopivat paremmin sekä ulkomuodollisesti että luonteeltaan ns kotikoiriksi. Usein voi myös käydä niin, että pentueeseen syntyy myös jokin lievästi viallinen pentu, mikä ei vaikuta koiran normaalielämään millään tavalla, mutta estää näyttely- ja jalostuskäytön. Tosin luovutusikäistä pennusta ei vielä pysty kovin pitkälle päättelemään millainen pennusta kehittyy. Joskus saattaa käydä myös niin, että ei niin lupaavasta pennusta kehittyykin mitä kaunein yksilö ruman ankanpojan tavoin. Totuus siis on, että luovutusikäisestä pennusta on jokatapauksessa melko vaikea varmasti sanoa, millainen siitä tulee aikuisena.

Kysykää pentujen myyjältä kaikkea mahdollista hänen koiristaan ja koiranpidostaan. Vastuuntuntoisella kasvattajalla ei ole mitään salattavaa, ja hän vastaa mielellään teidän kysymyksiinne. Keskustelkaa kasvattajan kanssa avoimesti mm terveyteen liittyvistä asioista kuten esim rodussa tai suvussa esiintyneistä perinnöllisistä vioista ja sairauksista sekä vanhempien terveystilanteesta, sekä tiedustelkaa onko ko yhdistelmän vanhemmat terveystarkastettu. Lisätietoa jokaisesta Suomen Kennelliittoon rekisteröidystä koirasta sukutauluineen löytyy Kennelliiton ylläpitämästä jalostustietojärjestelmästä, josta tietoa voi hakea koiran nimellä tai rekisterinumerolla tai tutkia esim kasvattajien vuosittaisia pentumääriä yms tietoja.

Jos myyjä ei näytä teille pentujen emoa, älkää ostako häneltä pentua. Jos myyjä ei päästä teitä sisälle, vaan tuo pennun tai useamman nähtäväksi ulos, älkää ostako häneltä pentua. Jos myyjä haluaa tuoda pennun suoraan teille kotiin ilman että te olette ensin käyneet katsomassa pentuetta hänen luonaan, älkää ostako häneltä pentua. Jos myyjä haluaa tavata teidät esimerkiksi pysäköintialueella tai muulla yleisellä paikalla, älkää ostako häneltä pentua.

Tarkistakaa pennun mukana tulevien papereiden merkinnät ja päivämäärät. Jos myyjä ei halua teidän tutkivan papereita eikä halua selittää teille niiden merkintöjä selvästi, älkää ostako häneltä pentua. Tehkää sopimus koiran kaupasta, sijoituksesta tai osamaksusta aina Suomen Kennelliiton vahvistamaa lomaketta käyttäen, jonka molemmat osapuolet allekirjoittavat.  Jos myyjä ei halua laatia sopimusta eikä hänellä ole aikaa kaikessa rauhassa kirjata siihen kaikkia asioita, älkää ostako häneltä pentua.

Aikaisemmin uskottiin, että koira ei elämänsä aikana voi kiintyä kuin yhteen omistajaan. Kokemukset aikuisten koirien kodinvaihtojen myötä ovat kuitenkin kumonneet tämän käsityksen. Terrierit ovat yleisesti sosiaalisia ja perhekeskeisiä koiria ja viihtyvät siellä missä niistä pidetään ja niitä rakastetaan. Aikuinen koira on yleensä sisäsiisti ja paljon rauhallisempi kuin pentu. Aikuiselle koiralle on myös usein jo opetettu perusasiat niin, ettei se välttämättä vaadi mitään koulutusta. Mutta toki joskus tapakasvatus on edellisessä kodissa jäänyt tekemättä ja se täytyy ehkä aloittaa alusta, mutta näin täytyy tehdä myös pennun kanssa. Kotia vaihtavista terriereistä tulee yleensä hienoja perheenjäseniä moniksi vuosiksi, kunhan oikea koti kohtaa oikean koiran. Silloin kun aikuisen koiran aikaisemmat vaiheet ja koirasta luopumisen syyt ovat tiedossa, on helpompi varautua uudessa kodissa tuleviin mahdollisiin ongelmiin. Monilla terriereillä kodinvaihto sujuu kuitenkin yleensä ongelmitta, kunhan koiralle annetaan mahdollisuus kaikessa rauhassa sopeutua uuteen kotiin ja ihmisiin.

Päädyitpä sitten pikkupennun, vanhemman yorkin, näyttelykoiran tai lemmikkikoiran omistajaksi, oma pentusi tulee varmasti olemaan sinulle se kaikkein rakkain ja paras koira! 

ONNEA UUDEN PERHEENJÄSENEN JOHDOSTA!