Uusimmat kuvat

Pennut

Yhteystiedot

YORKSHIRETERRIER CLUB OF FINLAND

clubmail@ycf.fi
www.ycf.fi

FI30 5789 4020 0332 94

Koiran ensiapu

Vatsavaivat

Tässä artikkelissa esille tuomani asiat perustuvat omakohtaisiin kokemuksiin sekä tietoihin, joita olen saanut mm kirjoista, eläinlääkäriltä ja kokeneemmilta kasvattajilta. Jokainen tapaus on kuitenkin yksilöllinen ja on aina hyvä arvioida jokainen tilanne tapauskohtaisesti.

Koiran vatsavaivojen syynä voivat olla hyvin monet asiat. Liian nopeat ruokavalion muutokset, sopimattomat syömiset, stressi, liiallinen sulamattomaksi jäänyt ruuan saanti, sisäloiset, vierasesineet, virus- (parvo) ja bakteeritulehdukset, syömättömyys, myrkyt, rakenteelliset viat (ruokatorven laajentumat ja ahtaumat), suolituppeuma, mahalaukun kiertymä, kasvaimet jne. Vatsavaivoihin tulee suhtautua vakavasti, koska niihin voi liittyä vaikeitakin sairauksia. Oksentelun ja ripulin lisäksi oireina voi olla esim vatsan turpoamista, kipuja, verenvuotoa, shokkitila, tummia ulosteita, koiran yleisvoinnin romahtaminen tai myrkytystila. Näissä tapauksissa on koira välittömästi vietävä eläinlääkärille. Samoin jos kysymyksessä on pieni pentu, sillä pentu kuivuu nopeasti. Näin on myös toimittava tilanteessa, jossa koira oksentaa nesteenkin välittömästi sen antamisen jälkeen. Myrkytykset vaativat aina välitöntä hoitoa.

Tavallisesti oksennus ja ripuli ovat oireena äkillisestä ruuansulatuskanavan häiriöstä ja syynä on useimmiten sopimaton ruoka tai suolistoinfektiot. Yleensä ne paranevat muutamassa päivässä kotikonstein. Lisäksi koirilla esiintyy usein ilmavaivoja, vatsan kurinaa, suolisto supistelee voimakkaasti, eikä neste ehdi imeytyä elimistöön. Ulosteet ovat vetisiä, limaisia, pahanhajuisia.

Ripulitaudin hoidossa on tärkeää, että suolisto saa rauhoittua. Yleensä tähän riittää 12-24 tunnin paasto. Koiralle ei siis anneta mitään kiinteää ruokaa. Tärkeää on kuitenkin huolehtia riittävästä nesteen saannista, sillä paasto ei siis tarkoita että koiralle ei annettaisi mitään. Koiran nestetarve on normaalisti noin 50ml elopainokiloa kohden. Jos oksentelu ja ripulointi on runsasta ja siihen liittyy lämpöilyä, nesteitä tulee antaa noin 60-70ml yhtä elopainokiloa kohti, jotta kuivumista ei pääse syntymään. Koira menettää ripuloidessaan ja oksennellessaan myös elimistölle välttämättömiä elektrolyyttejä. Nesteenä käytetään keitettyä vettä, litraan vettä lisätään 1tl suolaa ja 2rkl sokeria tai apteekista saa reseptittä elektrolyyttijauhetta (Nutrisal), joka lisätään veteen. Apteekista voi ostaa myös valmista ripulijuomaa (Osmosal)

Jos koira ei suostu itse juomaan, annetaan neste ruiskulla suoraan suuhun. Parhaiten se onnistuu kulmahampaiden välistä, pitäen koiran kuonosta kiinni ja nostaen koiran päätä samalla yläviistoon. Neste ei saa mennä keuhkoihin, joten anna siksi neste niin, että koira ehtii aina niellä suuhun tulevan nesteen ennen seuraavaa annosta. Nestettä annetaan vähän kerrallaan mutta usein, jotta tarvittava nestemäärä saavutetaan. Noin 3 kiloa painavan koiran nestetarve vuorokaudessa on 1,5-2,0 dl. Ruokavalion keventäminen ja hyvä ruuan sulavuus ovat osa hoitoa.

Noin vuorokauden kestäneen nestepaaston jälkeen siirrytään varovasti kypsäksi keitettyyn riisiin ja jos oireita ei tule, voidaan seuraavaksi riisin joukkoon lisätä vähän esim. kypsäksi keitettyä kanaa, naudanjauhelihaa, pakastekalaa ja raejuustoa. Tärkeää on, että kerralla annetaan pieni annos ja seurataan, miten elimistö reagoi. Jos oksentelua ja ripulia ei ole ollut pariin päivään, voidaan vähitellen siirtyä normaaliin ruokavalioon

Ripulia ja oksentelua voidaan hoitaa myös apteekista saatavilla reseptivapailla lääkkeillä (esim Canicur, Attapekt ja Inupekt) jotka sitovat suoliston sisältöä. Jos jo aloitettuun antibioottihoitoon liittyy ripulia voidaan kokeilla esim maitohappobakteerivalmisteita. Eläinlääkäri määrää antibioottikuurin, jos hän epäilee ripulin ja oksentelun syyksi bakteeritulehdusta. Kuivumistapauksissa koiralle annetaan yleensä eläinlääkärillaä suonensisäisesti nesteitä normaalin nestetasapainon saavuttamiseksi.

Vatsavaivojen pitkittyessä niiden syy on selvitettävä tutkimuksin. Verikokeet, rtg-kuvaukset, ultraäänitutkimukset, tähystykset ja tarkka kliininen tutkimus auttavat asioiden selvittelyssä.

Ns tyhjämahaoksentelua voi esiintyä koirilla, joilla jostain syystä esiintyy aika ajoin ruokahaluttomuutta. Ruokahaluttomuutta voi aiheuttaa mm mahahaava. Tällöin oksennus on keltaisen sappinesteen väristä. Silloin auttaa useampi ruokintakerta pienin annoksin vuorokaudessa, sillä muuten vatsahapot pääsevät jylläämään tyhjässä mahalaukussa. Eläinlääkäriltä saatavat vatsahaavalääkkeet kuuluvat myös hoitoon. Mikäli koiran oksentelua ilmenee heti syömisen jälkeen, syynä voi olla mahaportin rakenteellinen ahtautuma.

Lopuksi vielä luettelomaisesti miten voit ennaltaehkäistä vatsavaivojen syntymistä.

- Ruoki koirasi säännöllisesti korkealaatuisella, laatutarkkaillulla, ravinto-opillisesti oikealla ruokavaliolla

- Muista madottaa koirasi vähintään kaksi kertaa vuodessa.

- Tee ruokinnan muutokset asteittain.

- Estä koiraa syömästä sopimatonta ravintoa ja aineita (mm vierasesineet, myrkyt, pilaantunut ruoka jne), koiran leluista ei saa irrota osia, siankorvia ja isoja luita ei suositella pienille koirille ja kipulääkkeet pitkään käytettynä voivat vioittaa mahan limakalvoa.

Teksti: Marja Järvi   

Lämpöhalvaus

Koiran normaali ruumiinlämpö on 38.2- 39.2 C asteen välillä. Kun koiran ruumiinlämpö nousee yli 41 C asteen, on kysymyksessä lämpöhalvaus. Jos lämpötila nousee yli 43 C asteen koiran elintoiminnot lakkaavat. Kysymyksessä on siis vakava koiran terveyttä uhkaava tila. Siksi on erittäin tärkeää lämpöhalvauksen ennaltaehkäisy.

Lämpöhalvaus syntyy, kun koira on kuumassa, kosteassa ilmanalassa ja/tai voimakkaassa rasituksessa. Tällainen tilanne voi syntyä jos koira jätetään kuumalla ilmalla autoon, koira on saunassa tai lämpimällä ilmalla pitkällä lenkillä. Koiran lihavuus, lyhytkuonoisuus, sydänvika ja paksu turkki ovat myös lämpöhalvaukselle altistavia tekijöitä.

 Koiran ainoa lämmönlaskumekanismi on läähättäminen, sillä ei toimi hikirauhaset kuten ihmisellä.

Älä koskaan jätä koiraa autoon yksin. Lämpöhalvaus voi tulla jo muutamassa minuutissa. Jos esim. ulkona on 25 asteinen lämpötila ja vaikka ikkuna olisi raollaan, nousee lämpötila autossa nopeasti 45 asteeseen.

Koiralla pitää aina olla kylmää raikasta vettä saatavilla, ota vettä mukaan myös pidemmälle lenkille.

Kuumalla ilmalla koiran on päästävä varjoon. Voit viilentää koiran oloa kastelemalla sen turkkia ja vatsaa tai pitämällä kosteaa froteepyyhettä koiran päällä. Voit myös hankkia erilaisia tuulettimia koiran olon helpottamiseksi.

Lämpöhalvauksen oireet: koira kuolaa, läähättää, haukkoo henkeä, ikenet muuttuvat syvänpunaisiksi, silmät lasittuvat, koira ei pysy pystyssä, oksentelee, ripuloi, kouristelee ja lopulta menee shokkiin ja tajuttomaksi.

Hoito: Koiran jäähdyttänen mahdollisimman nopeasti.

 Kastele koira viileällä vedellä. Laita kylmäkääreitä koiran päälle, vaihtele niitä 5 minuutin välein, koska ne lämpenevät nopeasti. Jos koira tajuissaan, anna juotavaksi viileää vettä. Seuraa koiran lämpötilaa mittarilla, jotta koiran lämpötila ei laske liian alhaiseksi tai liian nopeasti. Lämpöhalvaus voi aiheuttaa vakavia vaurioita, joten vie koira ensiavun jälkeen välittömästi eläinlääkärille. Korkea ruumiinlämpö voi aiheuttaa vakavia vaurioita sydämeen, munuaisiin, aivoihin ja keuhkoihin. Ainoastaan eläinlääkäri voi ne todeta.

Jos tapaat ihmisten ymmärtämättömyyden takia lämpimällä ilmalla autoon yksin jätetyn koiran, jää seuraamaan tilannetta ja toimi tarvittaessa vaikka poliisin luvalla, pelastaaksesi koiran hengen.

Ampiaisen pisto ja käärmeenpurema

Ampiaisen pistosta ja kyynpuremaa voi seurata yliherkkyysreaktio. Pistos-
tai puremakohtaan kehittyy turvotusta, iho punottaa ja kuumottaa. Ihossa
voidaan todeta käärmeenpuremassa kaksi vierekkäistä pistoreikää. Varsinkin jos pistoskohta on päässä, kuonossa tai kaulassa voi seurata hengenvaarallinen
tila. Pistojen vaarallisuuteen vaikuttaa myös se onko kysymyksessä pentu,
iäkäs tai jo aikaisemmin pistoille allergisoitunut koira.

Anna pienelle koiralla välittömästi 1/2-1 tablettia kyypakkauksesta. Jos
oireet ovat voimakkaat voit hyvin antaa 2 tablettia. Kyypakkauksen tabletit
sisältävät kortisonia, mitä käytetään juuri näihin allergiaoireisiin.
Varmista, että koira todella nielee tabletit. Tajuttomalle koiralle ei saa
antaa tabletteja suun kautta, jotta koira ei tukehdu. Ulkona koiran kanssa
liikuttaessa on hyvä pitää kyypakkauksen tabletteja mukana vuodenaikana
jolloin puremat ovat mahdollisia.

Pidä koira levossa, se vähentää myrkyn leviämistä. Älä puristele
pistoaluetta kudostuhojen välttämiseksi.

Tarkkaile myös koiran yleisvointia: tajunnan tasoa, hengittämistä ja
sydämentoimintaa. Jos koira lakkaa hengittämästä aloita elvytys. Lyhyesti:
puhalla kevyesti kuonon kautta ilmaa keuhkoihin ja aloita sydämen
painantaelvytys vuoronperään. Koiran elvytys on oma lukunsa, sitä
käsitellään tarkemmin tulevissa osiossa.

Pienikokoinen yorkshirenterrieri on hyvä viedä kyynpuremissa aina lääkärin
hoitoon, samoin ampiaisen pistoissa varsinkin jos koira on jo ennestään
allergisoitunut pistolle tai jos koiralla esiintyy voimakkaita oireita.

Teksti: Marja Järvi