Uusimmat kuvat

Pennut

Yhteystiedot

YORKSHIRETERRIER CLUB OF FINLAND

clubmail@ycf.fi
www.ycf.fi

FI30 5789 4020 0332 94

Koiran stressi

Stressi on normaali osa koiran elämää. Stressitilanteessa koiran valppaustaso yleensä hieman nousee, se jaksaa toimia pitempään, ei tunne kipua ja on itsevarmempi. Nämä tekijät ovat tärkeitä eläimen selviytymiskyvyn kannalta. Stressi auttaa koiraa vaikeissa tilanteissa, mutta stressaantunut koira kokee aina myös ahdistusta. Stressaatunut koira on myös yliherkkä ja levoton. Se ei pysty keskittymään, kontrolloimaan käytöstään tai päättelemään vaan reagoi voimakkaasti tai kaavamaisesti. Stressaantunut koira ei siis pysty opettelemaan uusia asioita.

Stressi aiheuttaa monia fyysisiä oireita kuten läähättämisen, lisääntyneen syljen erityksen ja nopeutuneen aineenvaihdunnan. Stressitilassa koiran elimistöön erittyy mm testosteronia, kilpirauhashormonia sekä stressihormoneja kuten adrenaliinia. Adrenaliinin purkautuessa koiran elimistössä sen nouseminen huippuunsa kestää 10-15 minuuttia. Siitä syystä esim vastaantulevan koiran rähähdys voi aiheuttaa sen, että koiramme lenkillä vielä kilometriä myöhemmin säikähtää esim jotain merkityksettömämpää pientä asiaa. Voimakkaan stressitilanteen jälkeen koira tarvitsee rauhaa ja hiljaisuutta, jotta sen stressitaso ehtii laskea.

Koirille niiden ympäristö on hyvin tärkeä ja monet koirien stressitekijöistä ovatkin ympäristöllisiä. Se mikä koiraa stressaa on yleensä hyvin yksilöllistä. Kyse on siis siitä miten koira kokee aina ympäristönsä ja mitä se pitää reagoimisen tai huomion arvoisena. Ympäristössä stressiä voivat aiheuttaa esim äänet, liike ym eli oikeastaan mikä tahansa mitä koira pitää levottomuutta herättävänä. Kyse ei yleensä ole vain jostakin yksittäisestä stressin aiheuttajasta, vaan siitä että useat eri stressitekijät ylittävät koiran sietokyvyn.

Ihmiset aiheuttavat koirille stressiä kuormittamalla niitä liikaa, kommunikaatio-ongelmilla (omistaja ei tunne koirien kieltä eikä ymmärrä koiraansa tai koiralle annetaan käskyjä, jotka ovat koiralle epäloogisia) tai koiran liiallisella kontrolloinnilla. Tälläinen ylikuormitus ja stressaantuminen voi johtua myös esim elämäntilanteen muutoksista, terveydellisistä syistä tms.

Vähennä stressitekijöitä 

Koiran elämässä kaiken perusta on sen suhde omistajiinsa. Rauhallinen ja positiivinen johtaja antaa koiran elämälle turvalliset puitteet. Mitä vähemmän stressaamme koiraamme omalla toiminnallamme, sen helpompi koirasi on pärjätä elämässään muiden stressitekijöiden paineessa. Esim erilaisissa kilpailu- ja näyttelytilanteissa oma stressimme vaikuttaa koiriimme vähemmän jos koiramme tietävät voivansa luottaa meihin oudoimmissakin tilanteissa.

Koiraa voidaan myös auttaa selviämään stressin aiheuttajista. Kun huomataan että koira on stressaantumassa, voidaan esim yrittää saada koira huomaamaan, että se voi hallita ympäristöään. Esimerkiksi kohdatessa vieraita koiria, voidaan koiralle opettaa, että ne eivät pääse sen luokse jos tämä pysyttelee omistajan vierellä.  

Helposti stressaantuvan koiran kohdalla voi joskus tulla tarpeen muuttaa sen ympäristöä tai elämäntyyliä. Mikäli koira ei esim tule toimeen useamman koiran laumassa, on parasta etsiä sille koti, jossa sen ei tarvitse elää jatkuvan stressin alla. Mikäli koiraa stressaavat palloleikit, on lelujen heittely unohdettava ja jos koiraa ahdistavat vieraat ympäristöt, on parasta pysytella mahdollisimman tutuilla reiteillä ja jättää se esim lomamatkojen ajaksi kotihoitoon.

Lähteet: Sally Hopkins