Uusimmat kuvat

Pennut

Yhteystiedot

YORKSHIRETERRIER CLUB OF FINLAND

clubmail@ycf.fi
www.ycf.fi

FI30 5789 4020 0332 94

Tiineen nartun terveys ja hyvinvointi

Oman pentueen hankkiminen on haave, joka kytee monen koiraihmisen mielessä. Houkuttelevan ajatuksen takana piilee kuitenkin vaiheita, joita tulisi hallita käytännössä. 

Onnellisen ja terveen elämän turvaaminen on lähtökohta pentuetta suunnitellessa. Tiineen nartun ja sen jälkeläisten hyvinvoinnista vastaa itse kasvattaja, sillä hän on oikea henkilö varmistamaan pentueelle terveiksi todetut, hyväkuntoiset ja hyväluonteiset vanhemmat.
 
Tiineys, synnytys ja pentujen hoito on työläs ja suuri fysiologinen rasitus koiralle, minkä vuoksi kasvattajan on omalta osaltaan panostettava nartun hoitoon.
Pentujen hyvinvointia ajatellaan niiden koko elinajan kannalta. Uusia omistajia etsiessä kasvattajan tulee tehdä tarkkoja valintoja, joissa hän punnitsee omalle kasvatilleen mahdollisimman hyvä kodin. Rakastava elinympäristö on tärkeä asia pennun elämässä, sillä johdonmukaisella koulutuksella ja välittämisellä siitä kasvaa tasapainoinen koira. 
 
Ennen nartun astuttamista on tärkeää miettiä asoita realistisesti, sillä kääpiörotujen synnytykseen liittyy aina riskejä. Ajattelevainen kasvattaja punnitsee tietojensa riittävyyden ja niiden soveltamisen käytäntöön. Ajanpuute on asia, mikä ei saisi missään nimessä haitata pentujen hoitoa. Narttua saattaa joutua avittamaan jopa ympärivuorokautisesti, varsinkin pentueen ensimmäisten elinviikkojen aikana. Odottava koira vaatii myös erityistä huolenpitoa, kuten mm ruokavalion muutokset sekä liikuntatottumusten muutosta.
 
Rokotussuojasta ja madotuksesta pitää huolehtia hyvissä ajoin, jotta pentujen vasta-ainesuoja tartuntatauteja vastaan olisi taattu. Suositeltavana matolääkkeenä toimii Canex, joka on tehokas vasta-aine koiralla esiintyvien sisäloisten häätöön. Se annetaan tiineyden keskivaiheilla n. 30 päivänä ja uudelleen n.50 päivänä, sekä myöhemmin yhteydessä pentujen madotusten kanssa. Lue huolellisesti lääkkeiden käyttö-ohjeet ja varmista, että kyseinen tuote sopii tiineelle nartulle. Koiran raskaudesta on aina muistettava kertoa, mikäli se tarvitsee välttämätöntä lääkinnällistä toimenpidettä. Monet kemialliset aineet, myrkyt ja lääkkeet (esim. itsehoitolääkkeet) voivat aiheuttaa keskenmenon tai sikiön kehitysvaurion. Vaarallisista lääkeaineista mainittakoon kortisoni, aspiriini, eräät antibiootit, myrkyistä elohopea ja hyönteisten torjunta aineet, nikotiini, sekä kasveista lupiini. Virukset (kuten herpes-virus ja bakteerit) voivat aiheuttaa keskenmenon ja kehityshäiriöitä. Tiineyden ensimmäiset viikot ovat alkion kannalta riskialttiimmat.

Pienten rotujen tiineysaika on hyvin riskialtista, minkä vuoksi siihen pitää varautua tarkoin. Keisarinleikkaukset ovat yleisiä toimenpiteitä, joihin turvaudutaan käynnistyneen synnytyksen aikana. Mikäli maailmaan pyrkivien pentujen syntymää estää jokin vaiva, eläinlääkäri arvioi tilanteeseen sopivan toimintamenetelmän. Myös kalkkikramppeihin tai komplikaatioihin on osattava varautua, sillä ne vaativat ulkopuolista apua.
 
Pentujen hankkiminen on iloinen asia, mutta sitä pitää ajatella myös synnyttävän nartun kannalta. Ensikertalaiseksi emoksi tulisi valita koira, jolla on meneillään ainakin toinen tai kolmas juoksu. Liian nuori kokelas ei välttämättä ole psyykkisesti valmis pentueen elättämiseen, mikä puolestaan johtaa hoidon hylkimiseen. Iäkkäämmän koiran astuttamisesta kannattaa keskustella oman eläinlääkärin kanssa. Hän pystyy arvioimaan nartun yleisen terveydentilan, sekä soveltuvuuden synnytykseen. 
Iäkkään koiran astuttamiseen vaikuttavat myös aiemmat kokemukset, kuten edellisten pentueiden lukumäärä.
 
Tiineyden kesto on tavallisesti n.63 vuorokautta, eli n.9 viikkoa. Synnytyksen käynnistyminen vaihtelee kuitenkin 58-67 vuorokauden välillä, koska tarkkaa hedelmöitymisaikaa on vaikea määrittää. Jos pentuja on paljon, se voi aikaistaa synnytyksen käynnistymistä, varsinkin ensikertalaisten kohdalla. Tiineysvuorokaudet lasketaan  aina ensimmäisestä astutuksesta lähtien.
 
Nartun kantavuus alkaa näkyä ulospäin vasta tiineysajan loppupuoliskolla, eli noin 4-5 viikosta eteenpäin. Valeraskaus saattaa sotkea varsinaisen raskauden ilmiöitä.
Pentujen tulosta kertovat merkit ovat vatsan pyöristymisen lisäksi nisien punoittaminen. Tiineyden puolivälissä  koiran ruokahalu voi myös väliaikaisesti huonontua, mutta nämä oireet ovat tunnetusti hyvin yksilöllisiä, eikä niitä ilmene kaikilla. 
Varmuus koiran raskaudesta saadaan ultraäänitutkimuksella, mikäli astutuksesta on kulunut 30 vuorokautta. Eläinlääkärit suosivat röntgenkuvien ottamista synnytyksen lähestyessä, sillä pentujen kokoa ja tarkkaa lukumäärää on vaikea arvioida. Kuvien ottaminen ehkäisee epävarmuuden siitä, ovatko kaikki pennut synnytystilanteessa putkahtaneet maailmaan.

Tiineen nartun ruokavalioon tulee kiinnittää huomiota laajalti, sillä oikealla ravinnolla ehkäistään mahdolliset ongelmat niin synnytyksen yhteydessä, että itse tiineysaikana.
Neljän kuluneen tiineysviikon jälkeen nartun ruokavaliota kasvatetaan valkuaisaineiden osalta. Vastaavasti viljatuotteiden käyttöä pyritään vähentämään. Ruokamäärää lisätään 4-5-viikolla n10-15 %, 6 viikolla n.20% ja kahtena viimeisenä viikkona jopa 50%. Lihomista tulee kuitenkin välttää tiineyden aikana, painon sallitaan nousevan noin 10-15 % verran.  Näin vältytään ylipainon aiheuttamalta rasitukselta, joka saattaa pahimmillaan vaikeuttaa synnytystä.
 
Yorkshirenterrierin pieni koko vaatii erityistä tarkkuutta ravinnon koostumuksen suhteen. Siksi onkin hyvä neuvotella eläinlääkärin kanssa ravintolisistä. Kaikkien lisäravinteiden, vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden lisääminen on tarpeetonta, jos tiine narttu syö vain teollista ruokaa. Mikäli koiran ravinto koostuu kotiruoasta, tulee edellä mainittujen aineiden riittävyyttä seurata, ja lisätä niitä tarpeen mukaan. Lemmikkisi hyvinvointia edistävät Aptus- tuotteet ovat maininnan arvoisia ravintolisiä. Tarkkaile vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden määriä, sillä yliannostettuina ne voivat käydä haitaksi sikiön kehitykselle. Tiineyden loppuvaiheessa on hyvä antaa nartulle ruokaa useammin ja pienempiä annoksia kerralla, sillä kantoajan kasvattama kohtu vie tilaa muilta sisäelimiltä, kuten mahalaukulta.
Säännöllisellä liikunnalla pyritään säilyttämään yleiskunto, mikä edesauttaa narttua synnytyksen koittaessa. Hyvän lihaksiston avulla pennun työntyminen kohdusta onnistuu mutkattomammin. Muista välttää rasittavia lenkkejä kantoajan ollessa loppupuolella, sillä mm. portaat ovat liian raskaita tiineen nartun kuljettavaksi. Koira tarvitsee olosuhteet, jossa ei ole turhaa kovaa meteliä ja stressiä.
 
Jos huomaat tiineellä nartulla mitä tahansa sairauteen tai epänormaaliin käyttäytymiseen liittyviä oireita, on aina parempi konsultoida eläinlääkäriä kuin jättää se tekemättä. Tiineysaikana normaalista poikkeavia oireita ovat esimerkiksi: pahanhajuinen, verinen, punertava, vihertävä tai runsas limavuoto emättimestä, mitkä voivat olla oireita keskenmenosta, tulehduksista, istukan irtoamisesta. Raskaus voi aiheuttaa myös diabeteksen puhkeamisen, syynä ovat monimutkaiset hormonaaliset tekijät. Tällöin oireina ilmenee mm. väsymystä, runsasta juomista ja virtsaamista ja samalla keskenmenoriski kasvaa. Muita huomioitavia oireita kantoaikana ovat  kiputilat, ripuli, runsas oksentelu, kuume, ruokahaluttomuus, sekä tajunnan muutokset.

N.55 tiineysvuorokautena on hyvä aloittaa peruslämmön mittaus aamuin ja illoin. Käytä esim. vaseliinia helpottamaan mittarin työntämistä peräsuoleen ja varo rikkomasta lasista mittaria! Turvallisen ratkaisun teet, kun hankit digitaalimittarin.
Koiran lämpö alkaa laskea n. 10-24 tuntia ennen synnytystä. Lämpötila laskee n. 37 asteen paikkeille, kunnes se alkaa jälleen kohota. Tärkeintä on havaita lämpökäyrässä tapahtuva muutos. On hyvä pitää ”raporttivihkoa”, mihin kirjataan kaikki tiineyteen ja synnytykseen liittyvät asiat.
 
Noin kaksi viikkoa ennen synnytystä laitetaan pentulaatikko valmiiksi, jotta se tulee emolle tutuksi ja turvalliseksi paikaksi synnyttää. Pentulaatikon tulisi olla kooltaan sellainen, että pikkuiset pennut pääsevät helposti nisille. Isompi pentulaatikko voidaan alkuvaiheessa jakaa väliseinällä, mikä poistetaan, kun pennut kasvavat ja tarvitsevat enemmän tilaa. Seinän avulla voidaan myös rajoittaa nukkuma- ja pissapaikan rajat. Laatikon seinien korkeuden tulee estää pikkupentujen pääsy laitojen ylitse. Pentulaatikon pohjasta ei saa irrota mitään, se ei myöskään saa olla liukas tai helposti hajoava. Laatikon pohjalle on hyvä laittaa esim. kroonikkovaippa tai varta vasten pennuille suunniteltu makuualusta, joka tuntuu kuivalta ja on hygienian kannalta helppohoitoinen. Pentulaatikko sijoitetaan mahdollisimman vedottomaan ja rauhalliseen paikkaan. Muilla perheen eläimillä ei tulisi olla pääsyä pentulaatikon läheisyyteen, ainakaan ensimmäisten viikkojen aikana. Huoneen lämpötilaksi suositellaan n. 23 astetta.

Emon karvat voidaan parturoida pois nisien ympäriltä imemisen helpottamiseksi. Nisiä voi voidella esim. Bepanthen voiteella, mikä vahvistaa ja pehmentää niiden ihoa. Synnytyksen lähestyessä nartulla esiintyy limavuotoa emättimestä ja sen on ison vatsansa takia vaikea puhdistaa peräpäätään. Ihmisvauvoille tarkoitetut kosteuspyyhkeet ovat tällöin oivallisena apuna hygienian hoidossa, kuten myös synnytyksessä ja pentujen hoidossa.
 
Erittäin tärkeää on, että eläinlääkäri on tietoinen lähestyvästä synnytyksestä, ja että hän on tarvittaessa käytettävissä ja konsultoitavissa. Samoin synnytyksessä on hyvä olla mukana ainakin kaksi henkilöä siltä varalta, jos asiat eivät sujuisikaan normaalisti. Mikäli nartun omistajalla ei ole aikaisempaa kokemusta synnytyksistä, toisen synnytyksessä mukana olevan henkilön tulee olla kokeneempi ja tietoinen synnytyksen kulusta.

Hauvavauvoja ei niin vaan tehdä, ne saadaan lahjana ja uusi elämä on aina suuri ihme. Toivotaan kaikille onnellista odotusta!

Teksti: Marja Järvi ja Janina Laakkonen