Uusimmat kuvat

Pennut

Yhteystiedot

YORKSHIRETERRIER CLUB OF FINLAND

clubmail@ycf.fi
www.ycf.fi

FI30 5789 4020 0332 94

Viralliset terveystutkimukset

Joko sinun koirallasi on viralliset terveystulokset, jotka näkyvät Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä?

Tutustu tästä jalostustietojärjestelmään!

Koiranomistajien- ja kasvattajien aktiivisuus terveysasioissa palvelee koko rodun jalostusta.  Useimmilla koiraroduilla ilmenee vikoja ja sairauksia, joiden yleisyyteen voidaan pitkällä aikavälillä vaikuttaa  esim jalostusvalinnoilla. Mitä useammasta koirasta saadaan terveystietoja,  sitä parempi kokonaiskuva rodun terveydestä muodostuu, mikä helpottaa osaltaan myös mm sopivien jalostusyhdistelmien valintaa ja antaa kasvattajille paljon kallisarvoista tietoa kasvatustyönsä onnistumisesta, suuntaviivoista sekä ymmärtämystä mihin ongelmakohtiin rodun jalostuksessa ja omassa kasvatustyössä kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota.

elainl.jpgMaassamme syntyy nykyään noin 80 pentuetta,  eli yli 250 rekisteröityä yorkshirenterrieri pentua vuodessa. Toivomme, että tulevaisuudessa yhä useampi pentue syntyisi terveystarkastetuista vanhemmista.

Kennelliiton jalostustietojärjestelmä sisältää Suomessa rekisteröityjen koirien terveys-, koe- ja näyttelytulokset. Järjestelmä on avoimesti selailtavissa oleva, ainutlaatuinen tietovarasto, josta voi myös suorittaa monipuolisia hakuja koirien tiedoista. Esim pentua hankittaessa voit tarkistaa jalostustietojärjestelmästä onko myynnissä olevan pentueen vanhemmilla virallisia terveystuloksia, ovatko ne menestyneet näyttelyssä tai mitkä ovat esim kasvattajan pentuemäärät.

Jalostustietojärjestelmään tallennetaan tällä hetkellä virallisia tutkimustuloksia muun muassa perinnöllisistä silmä- ja sydänsairauksista, patella luksaatiosta eli polvilumpion sijoiltaan menosta sekä monista muista perinnöllisistä sairauksista.

Tilastoista saa selville myös mihin suuntaan rodun terveys on näiden sairauksien kohdalla kehittymässä. Jotta tilastot kuvastaisivat todellista tilannetta, tulisi mahdollisimman monesta koirasta saada tutkimustuloksia, ja mukana pitäisi olla tasaisesti tuloksia, myös huonot tulokset mukaan lukien.

Näin teet koirallesi virallisen terveystutkimuksen:

1. Ota selvää lähialueesi eläinlääkäreistä, jotka tekevät virallisia terveystutkimuksia. Esim virallisia polvitarkastuksia tekevät vain lääkärit, joilla on viralliset polvioikeudet.

2. Vertaile hintoja. Yleensä ns joukkotarkastukset eli kimppatarkit ovat edullisin vaihtoehto.

3. Muista koirasi rekisteritodistus!

4. Varmista. että tulokset kirjataan Kennelliiton kaavakkeelle, jolloin tieto kirjautuu lääkärien kautta automaattisesti myös jalostustietojärjestelmään.

5. Huomioithan,  että virallisen terveystarkastuksen voi useimmissa tapauksissa tehdä koiralle vasta sen täytettyä 1v.  Alle 1 vuotiaana koiralle tehdyt tarkastukset eivät siis ole virallisia, eivätkä tulokset kirjaudu jalostustietojärjestelmään.

Lähteet: Kennelliitto