Uusimmat kuvat

Pennut

Yhteystiedot

YORKSHIRETERRIER CLUB OF FINLAND

clubmail@ycf.fi
www.ycf.fi

FI30 5789 4020 0332 94

Rokotukset

Useimmat taudit, joita vastaan koiria rokotetaan, ovat virusten aiheuttamia. Viruksia vastaan ei ole olemassa lääkitystä, eivätkä antibiootit tehoa niihin. Ainoa tehokas keino on rokottaa koira näitä tauteja vastaan. Vain terveitä koiria rokotetaan, koska sairas koira ei pysty tehokkaaseen vasta-ainetuotantoon ja rokotuksesta voi aiheutua vakaviakin haittavaikutuksia. Suositeltavaa on antaa koiralle loishäätö eli matolääke noin 1-2 viikkoa ennen rokotusta. Myös tällä turvataan mahdollisimman hyvä vasta-ainetuotanto.

Koirilla voi rokotuskohtaan nousta pien harmiton patti, joka häviää ajan kuluessa itsestään. Lisäksi voi esiintyä lievää alakuloisuutta, väsymystä, silmäluomien turvotusta tai lievää ripulia. Oireet ovat usein vaarattomia, mutta mikäli koira oireilee todella voimakkaasti, tulee ottaa välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

Koirien rokotusohjelma

  • 12 viikon iässä 3- tai 4-rokotus penikkätautia, tarttuvaa maksatulehdusta ja parvoripulia vastaan.  4-rokotteessa lisäksi kennelyskä.
  • 16 viikon iässä 3-4 rokotusten tehoste sekä rabies eli raivotautirokotus.
  • 1 vuoden iässä 3-4 rokotus ja raivotautirokotus ja sen jälkeen 3-4 rokotus sekä rabies eli raivotauti 2-3 vuoden välein. Lisäksi kennelyskärokotus vuosittain.
  • Mikäli matkustat ulkomaille, otathan aina etukäteen selvää kohdemaan vaatimuksista rokotusten suhteen.

Lähteet: Itä-Helsingin eläinlääkäriasema

Lemmikkieläinpassi

Lemmikkieläinpassi on pakollinen koirille kaikissa EU-maiden välisissä kuljetuksissa.

Lemmikkieläinpassin voi ostaa eläinlääkäriltä. Ennen passin myöntämistä eläinlääkäri tarkistaa, että eläin on tunnistusmerkitty mikrosirulla ja rokotettu raivotautia vastaan.

Kaikki merkinnät lemmikkieläinpassiin tekee eläinlääkäri. Eläinlääkäri merkitsee passiin eläintä ja eläimen omistajaa koskevat tiedot, eläimen tunnistusmerkintää koskevat tiedot sekä tiedot eläimen rokotuksista ja mahdollisista ekinokokkoosi- ja punkkilääkityksistä sekä raivotautivasta-aineiden määrityksestä.

lemmikkielainpassi.jpgEläinlääkäri tarkastaa eläimen tunnistusmerkinnän aina, kun passiin lisätään uusia tietoja, myös esimerkiksi uusintarokotuksen yhteydessä. Passissa on tilaa myös sellaisille merkinnöille, joita ei vaadita matkustettaessa EU:n alueella, mutta joita voidaan vaatia viennissä EU:n ulkopuolisiin maihin. Tällaisia merkintöja ovat esim. muut rokotukset tai eläimelle tehty kliininen tutkimus.

Passi kannattaa hankkia myös niille eläimille, jotka vierailevat EU:n ulkopuolisissa maissa. Tällöin passilla voidaan osoittaa, että eläin täyttää tuontia koskevat vaatimukset palattaessa EU:n alueelle.

Jos eläin pysyy vain kotimaassa, lemmikkieläinpassia ei tarvitse hankkia, vaan eläinlääkäri voi merkitä eläimen rokotukset esimerkiksi rekisteritodistukseen tai muuhun rokotuskirjaan.

Lähteet: Evira

Mikrosirutus

Suomen Kennelliittoon rekisteröitävät pennut tunnistusmerkitään mikrosirulla ennen luovutusikää, aikaisintaan 5 viikon iässä. Mikrosiru asetetaan neulalla ihon alle vasemmalle niskaan tai lapaluiden väliin. Toimenpide on nopea ja lähes kivuton, eikä yleensä vaadi lemmikin rauhoittamista. Siru voidaan laittaa eläinlääkärissä tai Kennelliiton valtuuttaman mikrosiruttajan toimesta.

Miksi koiran mikrosirutus? 

  •  Karatessaan sirutetun koiran omistajatiedot ovat 24h/vrk löydettävissä mikrosirun perusteella Kennelliiton KoiraNet-palvelusta.
  •  Kaikki Suomen Kennelliiton rekistereihin (FI, EJ,  ER, FIX) merkittävät koirat on SKL:n päätöksen mukaan 1.1.2009 alkaen oltava tunnistusmerkitty ennen rekisteröintiä.
  • Eläinten maasta vientiä ja tuontia valvovan Eviran mukaan 3.7.2011 alkaen Suomen rajan yli kuljetettavan eläimen on oltava tunnistusmerkitty mikrosirulla (EU asetus n:o 998/2003).
  • Lemmikin tunnistusmerkintä on pakollinen osallistuttaessa virallisiin koiranäyttelyihin tai kokeisiin.

Lähteet: Kennelliitto