Uusimmat kuvat

Pennut

Yhteystiedot

YORKSHIRETERRIER CLUB OF FINLAND

clubmail@ycf.fi
www.ycf.fi

FI30 5789 4020 0332 94

Yorkshirenterrieri koiranäyttelyssä

Yorkshirenterrierin elegantti ulkomuoto kerää koiranäyttelyissä paljon katseita - onhan terhakka terrierimme varsin upean näköinen pitkässä ja silkkisessä turkissaan, punainen rusetti päälakea koristaen. Monen turkkirodun tavoin, se vaatii aivan erityistä huolenpitoa silkkisen karvansa suhteen. Näyttelymenestyksen takana onkin yleensä viitseliäs ja huolellinen hoito.

Rotumme suosio näyttelykehissä on lisääntynyt viime aikoina, mutta yleisesti ottaen se ei koskaan ole esiintynyt kovin runsaslukuisena. Näyttelyiden maailmaan astuu jatkuvasti uusia ihmisiä koirineen, mikä lisää monipuolisuutta kilpailuun. Turkkirotuna yorkshirenterrieri ei kuitenkaan ole helpoin mahdollinen hoidettava, joten uusille kokelaille alku saattaa olla hankala. Käsitteet nyytitys ja top knot ovat yleisempiä erikoisia toimenpiteitä yorkin turkinhoidossa ja kunnostamisessa. On tärkeää muistaa, että rodun turkinkasvu ja kehitys ovat useimmiten pitkiä prosesseja, joiden lopputulokset vaikuttavat näyttelyissä. Kotona on hyvä suojata turkkia silkkipaperia muistuttavilla nyyttipapereilla, ja harjata koira säännöllisesti. Pentu-iässä yorkin kehitys on vielä kesken, eikä sen tarvitse omata täysipitkää turkkia. Vanhemmilla koirilla maahan asti ulottuva turkki on kuitenkin näyttelyissä lähes välttämätön, sillä se on osa tätä monipuolista ja haastavaa rotua.

Kuinka yorkshirenterrierin kanssa tulisi menetellä näyttelyihin lähdettäessä? Perustoimenpiteiden, kuten rokotusten, tulee olla kunnossa. Yorkshirenterrierin kilpailusäännöt eivät poikkea millään lailla muiden rotujen näyttelysäännöistä, mutta esimerkiksi tarvikkeiden ja turkinhuollon kanssa ilmenee erilaisia menetelmiä. Rotumme koreutta somistaa lähes aina punainen rusetti, sekä yleensä punainen hihna. Säädöksiä tätä väriä kohtaan ei tietenkään ole, mutta punaisesta väristä on kehkeytynyt eräänlainen ”tuntomerkki” yorkille.
Pentua kannattaa alkaa harjaannuttaa kävelyn ja harjoitella kehää varten jo hyvin varhain, jotta näyttelytilanne ei aiheuttaisi ensimmäisellä kerralla hämmennystä. Vieraiden ihmisten koskettelu voi tuntua koirasta pelottavalta, jolloin se pyrkii tukalasta tilanteesta pois. Näyttelyissä jokainen koira käy aina tuomarin yksilöllisessä tarkastuksessa pöydällä, jossa sen tulisi seistä suorassa ja antaa tutkituttaa itsensä mahdollisimman kauniisti. Tilanne ei ymmärrettävästi ole kaikille mitä helpoin, mutta harjoittelemalla oppii. Ensimmäiset kerrat kehillä voivat tuntua muutenkin hankalilta, mikäli koira aristaa tilannetta.
Koiranäyttelyiden säännöistä ja esittämisestä kannattaa hakea tietoa kokeneemmilta ihmisiltä, sillä oikeanlaisen kävelyn ja seisomisen tulisi paljastaa tuomarille yorkin liikkeen ja rakenteen. Koiran pitäisi olla mahdollisimman hyvin arvioitavissa, sekä omistajan hallinnassa. Hyvällä yhteistyöllä päästään pitkälle!

Valmistelu ja tarvikkeet

zahara.bmpYorkshirenterrierin turkkia pyritään suojaamaan sen jatkuvan kasvun ja kehityksen kannalta. Silkkinen turkki tarvitsee yleensä tietynlaiset välineet, jotka sopivat karvanlaadulle. Tiedustele kasvattajalta tai myyjältä koirallesi sopivat välineet, kuten harjat, kammat, shampoot ja hoitoaineet. Liian kovia karstoja ei esimerkiksi suositella silkkiselle turkinlaadulle.
Näyttelyihin mentäessä esittäjällä tulee olla harja mukana, jotta hän voi kunnostaa turkkia vielä paikan päällä. Usein esittäjät ottavat harjan kehään mukaan.

Yorkshirenterrierin turkki olisi hyvä pestä joko näyttelyä edeltävänä iltana, tai vaihtoehtoisesti aikaisin aamulla. Karvan tulisi laskeutua suorana molemmin puolin selkää. Riittävällä harjauksella ehkäistään takkujen syntyminen. Kasvoja ja päätä korostavan ”kampauksen”, top knotin, voi laittaa itse näyttelypaikalla. Kokeneempi kasvattaja tai yorkkiharrastaja voi näyttää mallia topknotin tekoon.

Ota näyttelypaikalle mukaan:

Koirasi rekisteri - ja - rokotustodistus
Harja, kampa ja rusetti, sekä muut tarvittavat välineet
Numerolappu
Näyttelyhihna
Vesikuppi ja makuualusta
Makupaloja tai pieni lelu

Huomioi:

Koiran pesu edeltävänä iltana tai aikaisin aamulla
Riittävä turkin hoito, eli harjaaminen
Rusetin ja topknotin laitto paikan päällä

Teksti: Janina Laakkonen