Uusimmat kuvat

Pennut

Yhteystiedot

YORKSHIRETERRIER CLUB OF FINLAND

clubmail@ycf.fi
www.ycf.fi

FI30 5789 4020 0332 94

Millainen pentu minulle?

Ennen pennun hankintaa kannattaa miettiä, mihin tarkoitukseen pennun haluaa hankkia. Onko tämänhetkinen elämäntilanteeni sopiva koiran hankintaan ja olenko valmis sitoutumaan koiran hoitoon ja kasvatukseen jopa 15 vuodeksi?

Onko ajatuksissa kenties koirasi kanssa näyttelyharrastuksen aloittaminen, unelmissa joskus tulevaisuudessa kasvatustoiminta vai haluanko koiran ainoastaan lemmikiksi, eli ns kotikoiraksi?

Joskus kasvattaja saattaa etsiä jalostuskäyttöön suunnitellulle, kenties pentueen lupaavimmalle pennulle ns sijoituskotia jolloin koiran hallintaoikeus siirtyy vastaanottajalle jalostusoikeuden jäädessä määräajaksi kasvattajalle. (Lisätietoa sijoituskoirasta ja Kennelliiton sivuilta) Vastaanottajalla on tälläisissä yhteistyösopimuksissa kuitenkin muutamia sovittuja velvollisuuksia mm säännöllisen ja hyvän hoidon, turkinhoidon ja edelleen koiran näyttely- ja myöhemmin koiran jalostuskunnon ylläpitämisen suhteen. Käytännössä sijoituskoira on siis käytännössä useinmiten myös näyttelykoira.

penikka_pieni_200.jpgNäyttelyistä kiinnostuneesen kotiin siis myydään yleensä ulkomuodollisesti ja luonteeltaan kasvattajan mielestä tähän tarkoitukseen lupaavimmat ja parhaat pennut. Kasvattaja ei kuitenkaan koskaan voi taata näyttelymenestystä, vaan antaa ainoastaan parhaat mahdolliset lähtökohdat. Ja saattaa jopa käydä niin, että joku myöhemmin ilmenevä vikakin voi tehdä tyhjiksi suunnitelmat näyttelyurasta. Jos pennunostajalla ei ole kiinnostusta käyttää koiraansa näyttelyissä, valitaan pentueesta ns kotikoiraksi parhaiten soveltuva yksilö.  

Yleensä kasvattaja valikoi pentueesta lupaavan pennun joko itselleen tai näyttelykotiin, jotta saa sen esille esimerkkinä kasvatustyönsä tuloksesta. Myös muut pennuista ovat kasvattajalle aivan yhtä rakkaita, mutta yleensä sopivat paremmin sekä ulkomuodollisesti että luonteeltaan ns kotikoiriksi. Usein voi myös käydä niin, että pentueeseen syntyy myös jokin lievästi viallinen pentu, mikä ei vaikuta koiran normaalielämään millään tavalla, mutta estää näyttely- ja jalostuskäytön. Tosin luovutusikäistä pennusta ei vielä pysty kovin pitkälle päättelemään millainen pennusta kehittyy. Joskus saattaa käydä myös niin, että ei niin lupaavasta pennusta kehittyykin mitä kaunein yksilö ruman ankanpojan tavoin. Totuus siis on, että luovutusikäisestä pennusta on jokatapauksessa melko vaikea varmasti sanoa, millainen siitä tulee aikuisena.

Kysykää pentujen myyjältä kaikkea mahdollista hänen koiristaan ja koiranpidostaan. Vastuuntuntoisella kasvattajalla ei ole mitään salattavaa, ja hän vastaa mielellään teidän kysymyksiinne. Keskustelkaa kasvattajan kanssa avoimesti mm terveyteen liittyvistä asioista kuten esim rodussa tai suvussa esiintyneistä perinnöllisistä vioista ja sairauksista sekä vanhempien terveystilanteesta, sekä tiedustelkaa onko ko yhdistelmän vanhemmat terveystarkastettu. Lisätietoa jokaisesta Suomen Kennelliittoon rekisteröidystä koirasta sukutauluineen löytyy Kennelliiton ylläpitämästä jalostustietojärjestelmästä, josta tietoa voi hakea tietoa esim kasvattajasta tai koiran vanhemmista. Varmistathan myös aina, että pennut rekisteröidään Suomen Kennelliittoon ja kauppasopimus tehdään kirjallisesti Suomen Kennelliiton kaavakkeella.

Päädyitpä sitten mihin vaihtoehtoon tahansa, oma pentusi tulee varmasti olemaan sinulle kuitenkin aina  se kaikkein rakkain ja paras koira! 

ONNEA UUDELLE PERHEENJÄSENELLE! 

tassut.gif