Uusimmat kuvat

Pennut

Yhteystiedot

YORKSHIRETERRIER CLUB OF FINLAND

clubmail@ycf.fi
www.ycf.fi

FI30 5789 4020 0332 94

Lentomatkustaminen

Nykypäivänä monet koiraharrastajat ottavat koiransa mukaan loma- ja näyttelymatkoille. Lentomatkaa valmisteltaessa kannattaa ottaa muutamia asioita huomioon, jotta vältytään ylimääräiseltä stressiltä.

Eläinten kuljetuksia säätelevät kunkin maan lainsäädännön lisäksi kansainvälisen lentoliikenneliiton IATA:n määräykset, jotka sitovat kaikkia IATA:n jäseninä olevia lentoyhtiöitä. Määräysten noudattaminen vaihtelee maasta ja lentoyhtiöstä toiseen.

Lentoyhtiön ja kuljetusmuodon valintaa rajoittavat eri lentoyhtiöiden määräykset. Näistä määräyksistä kannattaa ottaa tarkkaan selvää ennen suunniteltua matkaa.

Yleensä koiria voidaan kuljettaa lentoteitse joko käsimatkatavarana matkustamossa, kirjattuna matkatavarana matkustajan mukana tai rahtina.

Koira matkustamossa

Koiran pääsy matkustamoon omistajan/matkustajan mukana riippuu koiran koosta, lentoyhtiöstä ja mahdollisesti maakohtaisista määräyksistä. Turvamääräysten mukaan koiran on oltava edessä olevan istuimen alle mahtuvassa riittävin ilmareiin varustetussa kuljetuslaatikossa. Yleensä lentoyhtiöillä on painorajoitus (esimerkiksi Finnair ja Lufthansa ottavat matkustamoon ainoastaan laatikoineen alle 8 kg painavan koiran). Laatikon on täytettävä normaalin käsimatkatavaran mitat, eli yleensä 50x40x20 cm. Tällöin kysymykseen tulevat lähinnä pienikokoisimmat kääpiökoirat, sillä tila on pieni, ja laatikon koon on täytettävä IATA:n eläinsuojelumääräykset. Useimmat lentoyhtiöt hyväksyvät pehmeän koirankuljetuskassin, mutta sen on oltava tähän tarkoitukseen tehty vedenpitävä kassi, jossa on riittävästi ilmareikiä takaamaan koiralle ilman saannin, sillä kassi on pidettävä suljettuna.

Koiraa ei lentoyhtiöiden sääntöjen mukaan saa nostaa matkan ajaksi penkille tai syliin, vaan koiran tulisi matkustaa omassa laatikossaan ja laukussaan jalkatilassa. Vaaratilanteissa irrallaan seilaava koira voi olla vaaraksi itselleen ja kanssamatkustajilleen. Myös allergiat tuovat omat ongelmansa lentomatkustamiseen. Esimerkiksi Finnairin lomalennoilla, joilla matkustaa paljon lapsiperheitä, koirat matkustamossa ovat nykyään kokonaan kielletty. Sen onko kyseessä Finnairin reittilento (joilla koirat matkustamossa ovat edelleen sallittuja) vai lomalento- eli charterlento (joille ei ole mahdollista ottaa koiraa matkustamoon) erotat lentosi numerosta. Finnairin lomalennoissa lentonumerossa on 4 numeroa (esim AY1234) ja reittilennoissa 3 numeroa (esim AY123)

Jos aikoo ottaa koiran mukaan käsimatkatavarana, varaus ko lennolle on tehtävä hyvissä ajoin oman lentovarauksen yhteydessä. Käsimatkatavarana matkustavan koiran osalta on huomattava, että koira on matkustajan vastuulla, eli jos jotain tapahtuu, lentoyhtiö ei korvaa vahinkoja.

Koira matkatavarana

Toinen tapa on ottaa koira lennolle omassa kuljetuslaatikossaan matkatavarana, jolloin koira matkustaa rahtiruumassa. Varausta tehtäessä kannattaa varmistaa, että lentokonetyyppi sopii eläinkuljetuksiin, eli siinä on tarvittava ilmastoitu ja lämmitettävä tila eläinkuljetuksia varten. Rahtiruumaan otettavien koirien määrä riippuu mm. muun rahdin määrästä ja eläinkuljetuksiin varatusta tilasta, mutta yleensä lentoa kohti hyväksytään 1-3 eläintä

Useimmilla näyttelykoirilla on oma kuljetuslaatikko, johon ne ovat tottuneet jo pikkupennusta lähtien eläinlääkärikäynneillä ja muilla automatkoilla. Varustaudu kertomaan laatikon mitat ja laatikon ja koiran paino jo lentovarausta tehtäessä. Huomioithan, että metallinen ns näyttelyhäkki ei sovellu koiran lentokuljetukseen. 

Yleisimmin käytössä oleva koirankuljetuslaatikko on ns. VariKennel, joka täyttää IATA:n ja Yhdysvaltain maatalousministeriön vaatimukset.

Koira rahtina

Kun koira lähetetään paikkakunnalta tai maasta toiseen, se lähetetään lentorahtina. Jotkut maat omista karanteeni- ja maahantuontimääräyksistään johtuen eivät hyväksykään maahan tuotavaksi muita kuin lentorahtina saapuvia koiria.

Rahtina lähetettävän koiran varaukset hoidetaan lentoyhtiön rahtitoimiston kautta, kun taas kirjattuna matkatavarana matkustajan mukana matkustavan koiran varaus tehdään samalla kuin omakin varaus. Samoin koiran kirjaaminen sisään tapahtuu rahtiosastolla, kun taas matkatavarana matkustava koira kirjataan sisään matkustajan lähtöselvityksen yhteydessä.

Kuljetuslaatikkoa, ruokintaohjeita jne. koskevat määräykset ovat samat kuin kuljetettaessa koiraa matkustajan mukana matkatavarana. Lisäksi koiran mukana on luonnollisesti rahtikirja, johon ulkomaille menevien koirien terveys- ja rokotustodistukset, tuontiluvat jne. kiinnitetään. Kannattaa kuitenkin ottaa itselle papereista aina kopiot.Laatikkoon on merkittävä selvästi myös vastaanottajan nimi ja puhelinnumero, josta yhteyshenkilö voidaan tavoittaa 24 tuntia vuorokaudessa, siltä varalta, että jotain menee vikaan.

Lentokentältä ei kannata poistua ennen kuin tietää, että lento on lähtenyt. Lentoyhtiöt informoivat vastaanottajaa koiran saapumisesta, mutta siitä huolimatta kannattaa ilmoittaa vastaanottajalle, että koira on lähtenyt ja antaa hänelle rahtikirjan numero – sekä pyytää häntä ilmoittamaan, kun koira on saapunut määränpäähänsä.


HYVÄÄ MATKAA!

Lähteet: Finnair ja SKKY