Uusimmat kuvat

Pennut

Yhteystiedot

YORKSHIRETERRIER CLUB OF FINLAND

clubmail@ycf.fi
www.ycf.fi

FI30 5789 4020 0332 94

Junior Handler

Koiranäyttelyiden yhteydessä järjestettävät Junior Handler -kilpailut ovat oiva tapa tutustua koiran esittämisen saloihin, varsinkin nuoren ihmisen kannalta. Kokeneet ulkomuototuomarit kritisoivat kilpailussa esitettävien koirien ja handlerin esiintymistaitoja, niin kehäkäyttäytymisestä sujuvuuteen. Mutkattomalla yhteistyöllä saavutetaan parhaimmat tulokset, eikä koiran ulkoiset ominaisuudet ole esteenä kilpailussa pärjäämiselle. Mikäli kotoa löytyy potentiaalinen kaksikko junnu kehien kiertäjiksi, tarjoaa kilpailu mitä parhaimmat mahdollisuudet tutustua yhteen koiraharrastuksen kiehtovimmista lajeista.

Yleisesti

Perinteisten koiranäyttelyiden tarkoitus on palkita rodun kauneimmat edustajat voittajiksi. Junior Handlerissa ulkonäkö ei ole valttia, sillä eri rotuiset koirat mitataan esiintymiskyvyn perusteella. Mikäli aakkoskuviot ja handlerin yhteistyökyky esitettävän koiran kanssa sujuu mutkattomasti, on kilpailukaksikolla mahdollisuus sijoittua viiden parhaimman esiintyjän joukkoon.
Nuorten handlereiden ja koirien pätevyyttä mittaa ulkomuototuomari, jonka koiratietämys kattaa usean rodun peruspiirteiden tuntemisen. Eri koirarotujen parhaat puolet tuodaan esille rotutyypillisellä esittämisellä, mikä on ensiarvoisen tärkeää handlerin tietää. Kehäkäyttäytymisen täytyy palvella myös muita koiraharrastajia - töykeä käytös ei edesauta uusia harrastajia lajin pariin, eikä tuomari välttämättä katso parhaakseen sijoittaa huumorintajutonta kaksikkoa. Eläinharrastukseen kannattaa suhtautua pieni pilke silmäkulmassa, sillä muuten kilpailun todellinen idea peittyy.

Junior Handleriin voivat osallistua kaikki 10-vuotta täyttäneet nuoret, yläikäraja sulkeutuu 17-vuoden kohdalla. Luokat jaetaan kahteen eri ryhmään, nuoriin (10-13-vuotiaat) ja vähän vanhempiin (14-17-vuotiaat). Molemmista ikäryhmistä valitaan viisi parasta esittäjää, ja sarjojen voittajat kisaavat lopuksi toisiaan vastaan päivän parhaan junior handlerin tittelistä. Mainetta ja kunniaa niitetään melko samoin tavoin, kuin rotukehien kanssa. Hyvin pärjäävä kaksikko saattaa päästä enemmän esille, ja erittäin pätevöityneet kilpailijat otetaan mukaan vuosittain järjestettäviin SM-osakilpailuihin. Suomenmestaruus-finaali taasen kuuluu osakilpailujen voittajille. Helsingin messukeskus on hyvä paikka tutustua suurempiin areenoihin, jossa maamme esittäjistö mittelee taidoillaan.
Oman koiran kanssa ei välttämättä saavuteta suuria titteleitä ja palkintoja, mutta se ei olekaan JH:n tarkoitus. Tärkeintä on saada nauttia koiran mielekkäästä esiintymisestä, sekä alati kasvavasta yhteistyöstä.

Esittäminen junior_handler.jpg

Handlerin täytyy ohjata koira hellävaraisesti asentoon, joka paljastaa rodun rakenteen, karvan, ja raajat. Käsillä tai seisottamisella ei tule peittää mitään ruumiinosaa, tuomari haluaa arvostella esittäjän kykyä kehystää juuri ne kohdat, jotka tältä kyseiseltä yksilöltä tulee huomata. Luonnollinen ja reipas suoriutuminen on tärkeää, sillä handlerin ja koiran yhteisesiintymisessä tulee olla samat pelisäännöt. Pakottamalla ei tule hyviä tuloksia - jos itsepintainen jalka ei suostu ojentumaan tiettyyn asentoon, ei koiraa tule rangaista.
Kehässä kuljetaan melko perinteisen kaavan mukaan: koira esitetään seisottamalla, kävelyttämällä, sekä tuomarin yksilöllisessä tarkastuksessa. Handlerilta vaaditaan kuitenkin tietyt kuviot, joita tuomari pyytää näyttämään. Nämä aakkoskuvioiksi kutsutut sarjat mahdollistavat sen, että koiran liikkeet nähdään monipuolisemmin. Itse esittäjän kykyjä taas mitataan koiraa vaihtamalla, mikä on myös yleisesti nähty tapahtuma JH-kehissä.

Nuorten esittäjien perehdyttäminen Junior handleriin on suositeltavaa ja tietorikastuttavaa, sillä laji vetää puoleensa myös niitä ihmisiä, joilla ei ole mahdollisuuksia omaan koiraan. Kasvattajien ja handlerin yhteistyö on tärkeää, jotta kilpailutettavien koirien kirjo kasvaisi. Vaikka oma karvaturri ei olisikaan parhain mahdollinen kehäkettu, siitä voi kehkeytyä mainio junnukoira.

Yorkshirenterrieri Junior Handlerissa

Jokaista koiraa koskee samat säännöt. Yorkshirenterrierin vieminen junior handler -kehään on mahdollista, noudattaen rotutyypillisiä tapoja. Koiran rakenteellisilla ominaisuuksilla ei ole väliä, kunhan se vain on rekisteröity rotukoira, joka on trimmattu/esitetty rodun omaisessa turkissa. Sekarotuisia nähdään vain match show`n yhteydessä pidettävissä junior handler kilpailuissa.

Yorkshirenterrieri ei ole yhtä yleinen junior handler koira, verrattuna ystäväämme silkkiterrieriin. Oma taskurakettimme rusetteineen on kuitenkin näyttävä  koira, jota olisi ilo katsella enemmän myös rotukehien ulkopuolella.

Teksti: Janina Laakkonen