Uusimmat kuvat

Pennut

Yhteystiedot

YORKSHIRETERRIER CLUB OF FINLAND

clubmail@ycf.fi
www.ycf.fi

FI30 5789 4020 0332 94

Koiranäyttelyt - mitä ne ovat?


Koiranäyttelyt ovat yksi merkittävin sosiaalinen tapahtuma kasvattajien ja koiran omistajien keskuudessa. Laji on kohonnut ympäri maailmaa suosituksi harrastemuodoksi, eikä mikään ihme. Moni koiraharrastaja kuittaa viihtyvänsä näyttelyiden monnivivahteikkaassa ilmapiirissä, jossa vanhat tuttavuudet ja eri rotujen harrastajat tapaavat. Uusia kokelaita astuu näyttelyiden maailmaan jatkuvasti, mutta silti osa ihmisistä arastelee oman koiran viemistä kehään. Ensikertalaisena näyttelymaailman säännöt ja termit saattavat hämmästyttää, minkä vuoksi kokeneen kasvattajan apuun voi kääntyä.

Koiraa esitettäessä tulee noudattaa tiettyjä Kennelliiton laatimia sääntöjä, joiden soveltaminen rotutyypillinen esittämiseen on huomioitava. Yorkshirenterrierin turkinlaitto vaatii tietynlaisia toimenpiteitä ennen kehään menoa, mikä kertoo rotumme haastavuudesta, sekä ainutlaatuisuudesta.

koiranayttelyssa.bmpEsitettävät koirat arvioi ulkomuototuomari, jonka tieto kattaa kunkin arvioitavan rodun ominaisuuksien tuntemisen. Näyttelyiden päätarkoitus on palvella puhdasrotuisten koirien jalostus- ja kasvatus työtä. Jokaiselle koiralle tehdään yksilöllinen tarkastus, jossa tuomari arvioi koiran rakenteelliset ja rotutyypilliset piirteet. Tulokset ilmoitetaan kirjallisesti arvostelupaperilla, minkä kehäsihteeri myöntää kehän päätyttyä.

Arvostelun lisäksi tuomarin päätös koiran sijoituksesta ilmoitetaan eri värisillä nauhoilla (nauhojen merkitykset alhaalla). Mikäli yksilö on päässyt jatkoon, se siirtyy oman luokkansa lisäksi loppukilpailuun parhaan sukupuolen edustajan tittelistä. Lopulta urosten ja narttujen luokan voittajat kilpailevat toisiaan vastaan “rotunsa parhaan” arvosta. Tämän tittelin lisäksi tuomari voi myöntää myös “vastakkaisen sukupuolen parhaan” arvon toiselle rotunsa edustajalle. Koiranäyttelyt eivät ole tiukkapipoisia “vikojen etsintä” tapahtumia. Harrastuksen mielekkyys löytyy jo pelkästään siitä, että nauttii yhteistyön tekemisestä koiransa kanssa. Hauskan pitäminen on enemmän kuin sallittua!

Tutustu näyttelysääntöihin syvemmin tästä
Teksti: Janina Laakkonen