Uusimmat kuvat

Pennut

Yhteystiedot

YORKSHIRETERRIER CLUB OF FINLAND

clubmail@ycf.fi
www.ycf.fi

FI30 5789 4020 0332 94

Mitä tehdä jos koira katoaa?

Kun huomaat koiran kadonneen, kutsu sen nimeä normaalilla puheäänellä, ei vihaisesti. Jos koira tulee takaisin, älä moiti sitä karkaamisesta. Tämä pätee myös silloin, kun koira on ollut pitkään kateissa.

Ellei koira ilmesty näköpiiriin, käynnistä auto, sillä ehkä se silloin viimeistään porhaltaa luo jos se on tottunut autokyytiin ja luulee sinun lähtevän pois. Jos olette kaukana kotoa, mieti onko muutaman lähellä tuttua taloa, jonne se voisi suunnistaa. Useimmilla koirilla on hyvä suuntavaisto. Halutessaan useimmat koirat löytävät tutun paikan, vaikka ei olisi koskaan karkaamispaikalta sinne/sieltä kävellytkään.

Ellei koiraa kuulu takaisin, jätetään karkaamispaikalle omistajan reppu tai vaate, jotta koira palattuaan jäisi tutun hajun luo odottamaan. Jos lähistöllä kulkee esim rautatie, kannattaa mennä radanvarteen etsiskelemään lähes ensitilassa. Koirat saattavat suunnistaa radalle, koska junien vessat tyhjennetään kiskoille. Ellei karkuri ole lähellä, ottakaa koirakaveri etsimisavuksi. Jos mahdollista, pentukoiran etsimisessä käytetään pennun emää. Jos karkuri tykkää vinkuleluista, kannattaa vinguttaa sen lempilelua kutsuäänenä. Arka nuori pentu tai mikä tahansa pelästynyt koira saattaa piilotella. Rohkea koira taas etsiytyy kenen tahansa ihmisen pihalle tai vaikkapa bussipysäkillä olevan ihmisen luo.

Ellei karkulainen löydy 1-2 tunnin sisällä

1. Pyydä apujoukkoja ja ilmoita kadonneen koiran tuntomerkit ja yhteystietosi oman kuntasi löytöeläintarhoihin sekä poliisille.

2. Pidä puhelun aina päällä ja varmista että siinä on virtaa, jotta voit vastata mahdollisiin yhteydenottoihin.

3. Tarkista kaikki havaintoilmoitukset mahdollisimman pian.

4. Tee katoamisilmoitus ja jaa niitä esim lähitalojen postilaatikkoihin tai kiinnitä ilmoitustauluille ja sähköpylväisiin. Voit ilmoittaa katoamisesta myös esim keskustelupalstoilla tai www.karkurit.fi, tai Karkulaiset sivustoilla.

Kun koiran katoamisest on kuulunut 10 vrk ilman, että sitä on löydetty tai saatu havaintoja

1. Ilmoita koiran tuntomerkit ja yhteystietosi kaikkiin Suomen löytöeläintarhoihin.

2. Älä luovuta ennen kuin koira on löytynyt!

3. Kun saat koiran kotiin pitkän karkureissun jäljiltä, käytä se eläinlääkärissä jos se vaikuttaa sairaalta tai esim loukkaantuneelta. Myös terveelle koiralle on hyvä antaa matolääkitys.

4. Kun koira on löytynyt, ilmoita koiran löytymisestä tahoille joille ilmoitit katoamisesta ja muista poistaa kaikki katoamisilmoitukset.

Lähteet: Suomen Löytöeläinapu ja Etsijäkoiraliitto Ry