Uusimmat kuvat

Pennut

Yhteystiedot

YORKSHIRETERRIER CLUB OF FINLAND

clubmail@ycf.fi
www.ycf.fi

FI30 5789 4020 0332 94

Keskustelu

Tommi, Päivi & BaxterKohtaukset19.8.2011 11:43
Moikka!

Herättiin aamulla siihen, että sänkymme jalkopäässä nukkunut Baxter sätki oudosti ja kun otimme kundin syliin, koko hänen ruumiinsa oli ihan totaalisessa jännitystilassa ja tärisi pelokkaana. Mitään ääntä hän ei pitänyt, mitä nyt paniikkista tuhinaa.

Kundi vaikutti kuitenkin olevan jotakuinkin tajuissaan, joskin todella sekainen. Alkoi kuitenkin heti nuolla kättä, vaikka kroppa olikin ihan jäykkänä.

Soitin tietysti heti Viikin eläinsairaalaan ja sieltä neuvottiin lähinnä tarkkailemaan tilannetta, etenkin kun puhelun aikana kundi normalisoitui (tilanne kesti korkeintaan pari minuuttia), alkoi kävellä ja otti herkunkin kädestä ihan tavalliseen tapaan.

Sairaalasta neuvottiin myös käymään heti lenkillä ja katsomaan käyttäytyykö koira normaalisti ja kyllähän tuo heti oma reipas itsensä oli.

Taustalla on sellaista, että maanantaina Baxter kävi trimmauksessa ja trimmaaja oli löytänyt kundista kirpun, joten karvat otettiin aika lyhyeksi, pestiin kirppushamppoolla ja maanantai-iltana vetäistiin kotona massiivinen suursiivous (kaikki Baxterin kanssa kosketuksissa olevat tekstiilit, liinavaatteet yms. pestiin). Tämän lisäksi Baxteriin pistettiin elämänsä ekaa kertaa ulkoloiskarkoite (Prac-Tic), mutta tästäkin on siis jo neljä päivää, eikä kundissa pahemmin ole mitään oireilua maanantai-illan ja viimeyön välillä huomattu.

Onko kellään kokemuksia vastaavista? Tietenkin onnistuin heti googlaamaan kaikki mahdolliset kauhutarinat koirien epilepsiasta ja muista vinhoista elämän helminauhan rikastajista, mutta olisi kiva kuulla Yorkkijengiltä ensikäden kokemuksia.

Käynkö heti tänään jo kiikuttamassa kundin testeihin vai seurailenko oikeasti vaan vierestä miten menee?

Onko mahdollista, että ulkoloiskarkotteesta tulee näin pitkällä viiveellä oireita?

Baxter on kyllä älyttömän levoton nukkuja ja sekoilee muutenkin paljon unissaan. Jäbä ei muuten hauku oikeastaan juuri koskaan, mutta joskus öisin herää ikäänkuin painajaisunesta haukkumaan. Eli kyseessä voisi ehkä jopa olla joku unihalvauksen tms. kaltaisen ilmiön tyyppinen juttu, vai?

Kiitos jo etukäteen kaikista vastauksista!

Malla & WilmaRe: Kohtaukset19.8.2011 12:28
Morjens Tommi ja Päivi. Wilma sai keväällä Stronghold nimisen sisä- ja ulkoloishäädön, vaikka kliinisesti ei todettu mitään ulkoloisia. Tämä siksi, että olin yrittänyt selvittää Wilman allergioita kun jatkuvasti vaan raaputteli itseään. Näytteessä ei näkynyt mitään eikä iho ollut kuiva.

Tästäpä sitten muutaman päivän ongelmat alkoivatkin. Keskushermostomyrkky kun tuollainen on. Wilma oli eräänä myöhäisiltana ensin samalla tavoin jännittynyt ja sitten vaan aivan vetelä, huohotti ja korvat luimussa. Ei liikkunut mihinkään.

Pyysivät ajamaan Viikkiin kun soitin ja aamuun asti lojui vaan odotustilassa sylissäni. Siitä sitten vähä vähältä palautui. Luulin, että se oli syönyt myrkkyä, kun metsässä oli valkoisia jauhokasoja. Olivat sitten juoksijoiden reittimerkkejä. Lääkärillä kirjattiin ylös tuo herkkyys, sillä Wilma saa myös rokotteista sangen vahvoja oireita.

Neuvoa en uskalla, mutta oman kokemuksen mukaan vältän viimeiseen Wilmalla mitään ylimääräistä. En edes punkkikarkoitetta anna ja tarkkaan nyt pitää miettiä miten syksyllä uskallan madottaa. Sai niin tuhdin karkotteen tuosta yhdestä Strongholdista, että toinen ajateltu ampulli jätettiin pois - eikä tarvinnut lääkärin mukaan enää keväällä matolääkettä antaa. Kyllä minäkin säikähdin.

Tommi, Päivi & BaxterRe: Kohtaukset19.8.2011 12:31
Mekin ollaan tähän asti pantattu karkoitteen laittamista juuri noiden juttujen pelosta, vaikka kodin ympäristö kuhisee punkkeja ja niitä saa olla vähintään pari viikossa irti repimässä. Nyt tuon kirppuepisodin myötä oli pakko pistää tökötti turkkiin ja todella orjallisesti ohjeen mukaan näin tehtiinkin.

Kaikki sormet ja varpaat on ristissä, että koko juttu johtuu Prac-Ticistä, koska olen kuullut niin hirveitä kauhutarinoita koirien epilepsiasta, että ajatuskin sen kanssa elämisestä puistattaa.

Sanna Re: Kohtaukset19.8.2011 12:46
Hei! Toivottavasti tuo Baxterin tapaus osoittautuu vain yliherkkyydeksi ko lääkeaineelle. Mielestäni erikoista asiassa kuitenkin on, että reaktio tuli vasta 4 vrk kirppulääkityksestä. Olen joskus kuullut, että lääkeaineista johtuvat yliherkkyysreaktiot kun tulisivat useimiten melkeimpä välittömästi (Korjatkaa jos olen vääräss) Siksi esim rabies -rokotteen jälkeen eläinlääkärit yleensä suosittelevat, että olisi koiran kanssa noin 15-20 minuuttia ainakin jossain lähietäisyydellä, jos koira siis reagoi. Minulla ystävän kokemus, jossa pennun korvat menivät vesikelloille ja pää turposi rokotuksen jälkeen. Seuraava rabies laitettiin sitten eri lääkemerkillä, eikä ongelmaa. Kovin on siis yksilöllisiä nämä lääkeaineallergiat, kuten meillä ihmisilläkin. Toivotaan siis että Baxterin oireet olivat yliherkkyyttä ko myrkyille. Kovia aineita kun ovat.

Malla & WilmaRe: Kohtaukset19.8.2011 12:49
Toivotaan, että menee ohi. On kurjaa katsottavaa kun koira vaan lojuu silmät pelosta sepposen selällään ja huohottaa. Jotkut pikkukoirat saattavat olla kovinkin herkkiä, mistä sitä tietää. Lääke kaiketi hitaasti poistuu elimistöstä, näin ymmärsin lääkärin puheista.

Tämä siis minun kokemukseni, onkohan muilla vastaavia?

Myös nukutusaineet mahdollisen leikkauksen yhteydessä
olisi Wilmalla tarkkaan mitattava. Meillä toinen Bichoneista meinasi nukkua ikiuneen kun ei meinannut herätä kastrointileikkauksesta liian suuren nukutusainemäärän vuoksi.

Tommi, Päivi & BaxterRe: Kohtaukset19.8.2011 12:59
On Baxter muutenkin ollut tällä viikolla ihan pikkaisen outo. Jotenkin levoton ja sellainen lievästi "maanis-depressiivinen", eli välillä vaan jumittaa ja sitten taas mennään tuhatta ja sataa. Tai siis on se luonteeltaan muutenkin sellainen, mutta tällä viikolla jotenkin korostetusti.

Lisäksi eilen oli yksi vähän jännä kohtaaminen parin pihan lapsen kanssa. Baxter ei pelkää mitään muuta maailmassa, paitsi lapsia, mutta normaalisti sekin on sellaista meidän jalkoihin hakeutumista ja pientä tilanteen karttamista. Eilen kuitenkin näytti ja tuntui siltä, kuin Baxter olisi ollut ihan totaalisessa paniikissa, kun pari pikkulasta tuli kohtuullisen rauhallisesti paikalle.

Lisäksi parit pissavahingot on viime aikoina päässeet sisälle.

Ehkä analysoin tilannetta nyt liikaa ja nämä kaikki ovat ihan sattumaa / irtonaisia tapauksia, mutta jotenkin vähän erikoista käytöstä on ollut ilmassa.

Malla & WilmaRe: Kohtaukset19.8.2011 13:35
Päädyin Wilman kanssa samaan analyysiin. Paniikki oli suuri oikea sana. Tuttavatkin ihmettelivät mikä Wiltsuun on mennyt, kun rimpuilee paniikissa. Käytös oli kaiken kaikkiaan pitkään kummallinen. Wilmahan oli aiemmin kuin elosalama, ei pelännyt mitään.

Kyllä käytöseron vaan huomaa, vaikkei sitä aktiivisti edes tarkkailisi. Hyvä kun palstalla on tämänkin tyyppistä ajatustenvaihtoa, ei tarvitse itsekseen pähkäillä.

katja ja pojatRe: Kohtaukset19.8.2011 13:44
Hei!
Meillä herra Eetulla samantyyppiset kohtaukset johtuivat maksashuntista. Eetu tärisi mutta oli tajuissaan, olen ymmärtänyt että epileptisissä kohtauksissa koiraan ei saisi kontaktia. Eetuun kuitenkin sai kontaktin. Tärinä loppui rauhoittelulla. Ensin kohtauksia tuli harvemmin, ja diagnoosi olikin aluksi neurologinen. Eetu haki ja hakee turvaa enemmän kuin aiemmin, ei ollut enää sama itsensä. No, kipeänä ihminenkin erilainen. Verikokeilla kannattaa aloittaa. Vastaavia oireita kun voi aiheuttaa moni eri asia. Maksashuntti on meillä leikattu ja tästä Eetu parantunut.

KaijaRe: Kohtaukset19.8.2011 14:42
Heippa !
Minä Teidän kohdalla seurasin tilannetta saako koira uusia kohtauksia ja ottasin silloin yhteyttä lääkärin. Jos kohtaukset tule koiran nukkuessa voi kysymys tosiaan olla epilepsiasta. Epileptiset kohtaukset voivat laueta monen muun sairauksen tai tapaturman yhteydessä tai sitten ne voi jäädä siihen ainoaksi kohtauksesi.
Maksashunti oireet yleensä alkaa aikusella koiralla syömisen jälkeen kun koira voi pahoin .
Jos muistan oikein muutama vuosi sitten kirjoitettiin prac-tic lääkkestä että koirat olivat saanet neurologisia oireita muutaman päivän kuluttuakin. Osissa eläinlääkärien asemilla tämä aine otettiin myynnistä pois kun tuli ilmoituksia neurologisista oireista.
Myös punkkipannat voivat olla vaarallisia . Jokusen vuosi sitten 2 yorkin omistaja sanoi että oli ostanut molemmille koirille punkkipannat(en muista nimeä)ja koirat olivat tämän jälkeen kokonaisen viikon käyttäytynyt omituisesti. Välillä apaattisesti makanut,toinen oksentanut ja toinen kävellyt horjuen ulkona ja sisällä saanut jonkun lievän kohtauksen. Oireet loppuivat kun pannat otettiin pois.
Myös ivemectiini aineesta on saanut koirat pahoja kohtauksia . Kaverin englanninbuldoggit meinasivat molemmat kuolla. Ja jos muistan oikein niin eiköhän Juha Kareksen Skyterrierit ollut kuollut myös siihen myrkkyyn ja muutaman päivän päästä. (voi olla että muistan väärin)
Nämä keskushermoston vaikuttavat lääkkeet ovat tosi vaarallisia ja näin pienillä koirilla on aina riski saada jonkulainen allergia kohtaus. Itse olen käyttänyt advocate tippoja niskaan. Niistä ei ollut mitään sivuvaikutuksia meidän koirilla.

Tommi, Päivi & BaxterRe: Kohtaukset19.8.2011 14:53
Kiitos kaikille tosi paljon vastauksista! Palasin juuri kotiin töistä ja täällä odotteli tosi reipas veijari. Nytkin leikkii sellaisella innolla, ettei huolta maailmassa ole.

Pidetään silmä tarkkana tilanteen kanssa. Toistaiseksi olen vielä taipuvainen pistämään tämän loiskarkoitteen piikkiin, mutta ei näistä koskaan tiedä. Ikävä kyllä meillä oli vähän pakkorako pistää karkoite turkkiin, kun tosiaan kirppu oli päässyt yllättämään ja haluttiin kyseinen ongelma kerralla veks. Toki pieni breikki täiden irtinyppimisessäkin on ihan tervetullut.

KaijaRe: Kohtaukset19.8.2011 19:04
Niin meilläkin on ollut pakko käyttää advocate tippoja niskaan kun näyttelyissä näyttää aika usein vieralevansa myös korvapunkit . Advocate tipat on helpoin tapa päästä niistä eroon, toki kyllä aika kallis kun aineen joutuu laittaa kaikille koti koirillekin. Välillä vaan naurattaa että pitäisikö itsekin otta jotkut "myrkyt" kun ollaan niin paljon tekemisessä koirien ja muitten ötököitten kanssa.

Tommi, Päivi & BaxterRe: Kohtaukset19.8.2011 19:05
Taitaa lentää jorpakkoon nuo kaksi pakkauksesta jäljelle jäänyttä pipettiä Prac-Ticiä ja ostaa Advocatea tilalle, kun tän ekan Prac-Tic -hoidon vaikutus tuossa kuukauden päästä lakkaa.

VirvaRe: Kohtaukset19.8.2011 20:29
Olisiko hyvä idea tehdä jokin erillinen ohje näille sivuille yorkeille turvallisiksi havaituista loishäädöistä? Että saataisiin ikävät lääke tapaukset minimoitua??

Malla & WilmaRe: Kohtaukset19.8.2011 21:20
Vielä vastaisin tähän. Wilmakin sai iltamyöhään nukkuessaan tuon kohtauksen, jonka siis yöllisenä kohtauksena panisin mielummin loishäädön piikkiin, koska kohtauksia sen kummemmin ei ole ollut. (Onneksi silloin ei tullut edes mieleen epilepsiakohtaus.) Kirpuista sen verran kokemusta, että Bichon Frisé-pojat saivat kuolleesta siilistä lintukirppuja, jolloin ainoastaan pestiin kirppushampoolla ja pari viikkoa sen jälkeen koko kotia desinfioitiin.

Tuo Virvan idea ohjeesta on hyvä kuitenkin ottaen huomioon, että aiemmin on havaittu eri yksilöiden reagoivan eri tavalla rokotteisiin ja mato- yms lääkityksiin. En ole koskaan laittanut koiriini punkkihäätölääkityksiä - pinsetit riittävät. Punkkeja ilmaantuu koiriin kuuleman mukaan vaikka olisi mitkä tipat niskassa.

Joten keräilemään ohjeeseen kokemuksia ja suosituksia sekä aivan pienikokoisille että meille suuremmille yorkkitypyköille. Tuosta matolääkityksestä kai aiemmin olikin jo keskusteluketju, eikö?

Tommi, Päivi & BaxterRe: Kohtaukset19.8.2011 21:34
Joo, ei meilläkään punkkien takia tarvetta tuolle tökötille ollut, koska niiden poistamisessa ollaan jo aika hyviä ja tehokkaista, mutta noi kirput (luultavasti just lintu- tms. kirppuja) oli saatava häädettyä kerralla ja heti.

KaijaRe: Kohtaukset20.8.2011 10:14
Tästä advocaten aineesta piti vielä sanoa että annan aina sitä ainetta kilojen mukaan (0,1 ml =1 kg ) . Esimerkiksi valmis annos putkilot on tehty sillä tavalla että alle 4 kg koiralle on pienin koko ja putkilo sisältää 0,4 ml ainetta. Jos koiraa painaa vaan 2 kg se saa 0,2 ml sitä aineetta niskaan.Näin vältyn yliannostukselta ja toiset 0,2 ml voi käyttää muille. Seuraava pakkauskoko on 5-10 kg koiralle. Jos ajatellaan että koira painaakin se 5 kg -se joutuis ottamaan 10 kg koiran valmis annoksen koska 4 kg koiran annos ei riitä . Aineen saa helposti 1 ml ruiskulla ja pitkällä neulalla pois putkilosta. Advocaten seuraava annos koko 10-25 kg ja 25 -40 kg. Näissäkin tapauksissa 11 kg painava koiraa joutuis ottamaan 25 kg koiran annokseen ja 26 kg koira 40 kg koiran annoksen. Vaikka kyseinen firma lupaa että ainetta on testattu 10 kertaisina koirilla ,silti en näe syytä otta sitä riskia myrkyttää koiraa tieten tahtojen . Alle 8 viikon ikää ja alle kilon kokoiselle tätä ainetta on kielletty antaa. Tiineys aikana antaminen on sallittu ja olen myös antanutkin (ei ole mitään poikkeava ollut)Jos perheessä on useampaa koira kannattaa hankkia sopivaa kg määräinen putkilo , minkä voi jakaa annoksiin ,koirien painon mukaisesti. Muista myös että aine pitää kuivua niskaan ,ettei sitä toiset koirat pääse nuolemaan. Myös oma kädet kannattaa pestää huolellisesti. Työtä tämä vaati enemmän mutta katson tämän olevan sen arvoiseksi. Ei ole kiva olla kutiavana ja loisten syömänä. Advocate tappaa myös madot.

Tommi, Päivi & BaxterRe: Kohtaukset20.8.2011 20:16
Kaiken lisäksi kundista löytyi eilen punkki! Hyvin tuntuisi Prac-Tic tehoavan.

Tommi, Päivi & BaxterRe: Kohtaukset18.9.2011 21:13
Ei näköjään ihan yhdellä säikähdyksellä selvitty. Tänään tuli toinen kohtaus.

Tällä kertaa homma tapahtui keskellä kirkasta päivää. Oltiin juuri oltu tunti koirapuistossa, jossa Baxter kirmaili omana innokkaana itsenään parinkymmenen muun pikkukoiran kanssa.

Sitten tultiin kotiin ja Baxu tietysti meni sohvalle ansaituille iltapäivänokosille. Tuntia myöhemmin ovikello soi ja Baxter loikkasi sohvalta innokkaana ottamaan vierasta vastaan. Puolivälissä sohvalta etuovelle kuitenkin kundin takaraajat alkoivat liikkumaan oudosti ja paria askelta myöhemmin koko koira putosi maahan.

Nostimme hänet syliin ja koko kroppa oli taas ihan viulunkielenä. Baxter ojensi todella oudosti eturaajojaan yläviistoon, ikäänkuin olisi "viitannut" molemmilla käsillä. Kaikki lihakset 100% jännittyneinä.

Silmät pysyivät koko kohtauksen ajan avoimina, eivätkä muljahdelleet ja taju oli selvästi tallella ja koira reagoi puheeseen ja liikkeeseen sen verran mitä nyt paniikissa / kohtauksen keskellä vain voi. Ei kuolausta / vaahtoamista tai alle ulostamista / virtsaamista. Ainoa ääntely oli kiivas paniikinomainen tuhina.

Lähdimme Suomenojan eläinsairaalapäivystykseen, mutta matkalla sinne Baxter oli jo täysin normalisoitunut, mitä nyt tietysti aika säikähtänyt ja vaisu, joten ainoa päivystävä lääkäri sanoi, ettei hänen ehkä kannata ottaa suoraan vastaanotolle, etenkin kun paikalla oli joku mahdollisesti hätäleikkaukseen juuri joutuva koira.

Varattiin sitten aika huomisaamuksi koiraneurologille. Toivottavasti jotain selviää.

Tällaista tällä kertaa. Hirveä huoli on pikkujätkästä.

Tanja.MRe: Kohtaukset18.9.2011 22:52
Voi ei :( toivottavasti selviää mikä pojalla on, ilmoittele kun saatte selviyden! Voimia!

MiaRe: Kohtaukset18.9.2011 23:15
Hei! Pyytäkää samalla maksa-arvo otettavaksi verikokeissa jos vaan mahdollista. Kaikki epilepsiamaiset kohtaukset eivät ole epilepsiaa. Tsemppiä!

Tommi, Päivi & BaxterRe: Kohtaukset18.9.2011 23:23
Kiitos Mia muistutuksesta! Ehdottomasti vaaditaan kans maksan tutkiminen jo tuon aiemmin Katjan viestin pohjalta. Nyt kun nähtiin kohtaus kirkkaassa päivänvalossa ja pystyttiin paremmin arvioimaan sen luonnetta, olen hieman sitä mieltä, että ei tuo kyllä ihan oikea epileptinen kohtaus ole. Olen tosin sellaisen todistanut aiemmin vain (kahdesti) ihmisellä, mutta kyllä siinä selkeästi tolkku katoaa yleensä jo hetken ennen kohtausta, mutta Baxter oli tänään ihan selvästi täysin järjissään koko homman läpi.

Ehdottomasti siis vaaditaan myös ei-neurologisten syiden pitämistä epäiltyinä.

PirjoRe: Kohtaukset19.9.2011 8:38
Hei!

Hyvä että otatte neuroloogisen tutkimuksen, että pois sulkee aivokalvantulehduksen.
Toivottavasti selviää mikä pikku miestä vaivaa, toivotan onnea teille!

katja ja pojatRe: Kohtaukset19.9.2011 10:40
Hei!
Meillä aivan samanlaisia kohtauksia jotka johtuivat lopulta maksashuntista!!! Oli jännittynyt, ojenteli raajojaan mutta katsekontakti säilyi ja oli tajuissaan.
Arvot olivat vain vähän kohollaan aluksi, ajan kuluessa (noin vuosi) meni huonommaksi ja kohtauksia useammin.
Meilläkin kohtaukset tulivat jonkun jännittävän hetken tai menon seurauksena (oltiin vieraana mökillä, koirakoulun esityksessä mukana, kylässä...) kun oltiin tultu kotiin niin jonkin ajan päästä siitä.
Saatiin ensin se epilepsia diagnoosi ja ukko söi turhaan kortisonia :( Harmittaa vietävästi. Nyt on terve kuin pukki!!!!!! Ja edelleen suosittelen lämpimästi lääkäriämme, Pauli Kerästä.

Tommi, Päivi & BaxterRe: Kohtaukset19.9.2011 10:43
Moikka! Aamusella käytiin neurologilla ja ainakin tämä kyseinen neurologi (Anne Muhle, Espoon Eläinsairaala Univetistä) osasi erittäin hyvin pitää vaihtoehtojen joukossa juuri aineenvaihdunnalliset- ja sisäelinongelmat neurologisten syiden lisäksi.

Emme tajunneet paastottaa pojua ennen käyntiä, joten huomenna menemme uudestaan vielä ottamaan verinäytteet ennen ja jälkeen syömisen. Toivottavasti niistä selviää jotain.

Tommi, Päivi & BaxterRe: Kohtaukset19.9.2011 10:47
Tässä kaiken tämän inhottavan ja tylsän vastapainoksi kuitenkin ihana kuva eiliseltä Baxterista juoksemassa kilpaa Chihu-kavereiden kanssa!

<3

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/309387_10150317615498614_544113613_7757864_1273390212_n.jpg

<3

VirpiNRe: Kohtaukset19.9.2011 14:16
Aivan ihana kuva! Kiitos tästä päivän piristyksestä :D

katja ja pojatRe: Kohtaukset19.9.2011 15:09
Ihana kuva!! Ei päästy harmi vaan mutta nähdään pian koirapuistossa!!
Pidetään peukkuja pikku miehen puolesta!!!!

Tommi, Päivi & BaxterRe: Kohtaukset20.9.2011 21:11
Väliaikatietoja: Verinäytteet hoidettu ja niistä osa jo tutkittu, eikä niistä löytynyt mitään erikoista. Sappihappotesti (jonka pitäisi mm. shuntti paljastaa) valmistuu vasta loppuviikosta, eli sormet ristissä, josko se vaikka paljastaisi syypään kohtauksille.

Jos sekin on puhtoinen, seuraavaksi on tiedossa magneettikuvaus.

virvaRe: Kohtaukset21.9.2011 5:34
Voimia! Raskasta selvitellä syytä, mutta toivotaan että se selviää ja elämä jatkuisi siitä huolimatta eteenpäin. Tsemppiä! Täälllä ollaan hengessä mukana.

Vera, Vendi ja BettiRe: Kohtaukset21.9.2011 16:45
Voimia myös meiltä epätietoisuuteen, ja toivotaan, että kohtauksia ei enää tulisi. Eläinlääkäreille tällaisten kohtausten selvittely ei ole varmaankaan kovin helppo tehtävä, etenkään kun eivät koiraressukat osaa kertoa itse mitään olostaan. Toivottavasti ei kuitenkaan löytyisi mitään vakavaa.

Vera, Vendi ja BettiRe: Kohtaukset7.10.2011 19:36
Miten Baxter voi?

Tommi, Päivi & BaxterRe: Kohtaukset8.10.2011 18:34
Hei! Kiitos tosi paljon kysymästä, Baxter jakselee tällä hetkellä oikein hyvin. Uusia kohtauksia ei ole tullut tuon 18.9. jälkeen.

Verikokeissa ainoa outo löydös oli kohonneet sappihappoarvot, joka hieman indikoi maksaperäistä ongelmaa, mutta ultraäänestä maksa sai täysin puhtaat paperit. Nyt syötetään jäbälle kuukausi maksadieettiruokaa ja katsotaan miltä verikokeet sen jälkeen näyttää.

Jos maksa ei osoittaudu ongelmien lähteeksi, sitten lähdetään jatkamaan neurologisten ongelmien jahtaamista. Tällä hetkellä lähinnä odotellaan ja katsellaan tuleeko kohtauksia lisää.

Eli tilanne juuri nyt hyvä, mutta toki koko ajan pelottaa mitä huominen tuo tullessaan.

Kirsi JklRe: Kohtaukset9.10.2011 0:19
Voi hyvänen aika! Voimia ja toivottavasti selviää mistä kohtaukset johtuivat.

Pienet koirat voivat olla herkkiä kaikenlaisille lääkkeille ja rohdoille. Meilläkin on yhden kerran kokeiltu prac-ticia, mutta ei kyllä enää luettuani tämän. Kesän Iona on ollut ilman mitään punkkiliuosta. Kesän alussa sai nenäpunkkihäädön. Onneksi Ionalla on ollut vain ummetusta "minä sanoin pierutaudiksi" eli keväällä söi liikaa oikeita luita ja nahkaluita. Ne kovettivat vatsan niin, että tuli ummetusta ja tulehdus suoleen. Sai yks aamu kipukohtauksen eikä suostunut kävelemään, kun sattui niin paljon. Minä jo luulin, että luita poikki tai munuaiset pettivät. Parin röntgenin ja ultran kanssa (pienessä sievässä röntgenit) joten kakka tuli itsestään sen jälkeen rentoutuessaan.

Nyt siitä lähtien siis keväästä asti olemme seuranneet, että ainakin yksi kakka tulee päivässä. Pehmeitä kasvis"hampiharjoja" saa antaa ja muita "ummetus"luita silloin tällöin kohtuudella.

Tommi & BaxterRe: Kohtaukset25.11.2011 22:36
Sellainen väliaikaraportti, että kohtaukset 3. ja 4. ovat tällä välillä päässeet yllättämään. Kolmas tuli kun olimme kolmisen viikkoa sitten Vaasassa sukuloimassa, neljäs tuossa pari tuntia sitten.

Joko alamme tottua kohtauksiin hieman tai sitten nämä kaksi ovat olleet vähän ekoja iisimpiä. Ihan tarpeeksi karmivia kuitenkin. Tänään olin ekaa kertaa yksin Baxterin kanssa. Aiemmissa on aina ollut molemmat paikalla. Aika totaalisen voimaton olo. Voi vaan ottaa kouristelevan koiran syliin ja toistella, että "se menee kohta ohi".

Ensi viikolla lisää testejä eläinlääkärissä. Maksa alkaa olla poissuljettu ongelman aiheuttaja. Seuraavaksi vissiin magneettikuvaus.

VirvaRe: Kohtaukset26.11.2011 8:00
Voi että voimia teille. Korvaako vakuutus näitä tutkimuksia, ne varmaan ovat aika kalliita, kun erikoisempiakin ovat? (Toivottavasti korvaa)
Jaksamisia teille paljon ja paljon rapsutuksia Baxterille.

Tommi, Päivi & BaxterRe: Kohtaukset26.11.2011 12:32
Kyllä vakuutus näistä pahimmat ottaa päältä, mutta toki noista omavastuistakin ihan sievoinen summa tulee. Mutta ei tässä nyt rahaa pahemmin mietitä.

TarjaRe: Kohtaukset27.11.2011 16:59
Tosi hyvä kuitenkin, että teillä on vakuutus. Ymmärrän huolenne liiankin hyvin.. minun 1. jorkkini oli sairas syntymästään lähtien. Hänellä todettiin maksashuntti vuoden ikäisenä ja leikattiin silloin. Mutta leikkaus tehtiin vain osittain (koiran sydän pysähtyi kesken leiikkauksen). Minulle annettiin toivoa leikkauksen jälkeen "päivä kerrallallaan". Ja tämä rakas Nöpö eli kuitenkin 10.5. vuotta, kunnes syöpä hänet nujersi. Mutta lääkärissä käytiin koko elämän ajan, ehkä 1 krt kuukaudessa. Mutta lääkehoito ym. ovat kehittyneet koko ajan, joten uskoisin, että Baxterin vaivojen syy selviää.

TarjaRe: Kohtaukset27.11.2011 17:06
Tosi hyvä kuitenkin, että teillä on vakuutus. Ymmärrän huolenne liiankin hyvin.. minun 1. jorkkini oli sairas syntymästään lähtien. Hänellä todettiin maksashuntti vuoden ikäisenä ja leikattiin silloin. Mutta leikkaus tehtiin vain osittain (koiran sydän pysähtyi kesken leiikkauksen). Minulle annettiin toivoa leikkauksen jälkeen "päivä kerrallallaan". Ja tämä rakas Nöpö eli kuitenkin 10.5. vuotta, kunnes syöpä hänet nujersi. Mutta lääkärissä käytiin koko elämän ajan, ehkä 1 krt kuukaudessa. Mutta lääkehoito ym. ovat kehittyneet koko ajan, joten uskoisin, että Baxterin vaivojen syy selviää.

katja ja pojatRe: Kohtaukset27.11.2011 20:43
hei!
jaksamista teille! Oman rakkaan sairastuminen on aina raskasta ja aivan kamalaa! Ovatko maksa-arvot siis ok kun suljettiin shuntti pois? kohtaukset vain kuulostaa niiiiin tutuilta.

SannaRe: Kohtaukset8.12.2011 22:33
Hei Tommi ja Baxter!
Tuli vain tässä mieleeni tuo kertomuksenne ja heräsi kysymys voisiko tällä Baxterin oireilulla olla yhteyttä tuohon ruskeaan koiranpunkkiin l. Rhipicephalus sanguineus, vai onko se jo poissuljettu.

Tommi, Päivi & BaxterRe: Kohtaukset8.12.2011 22:36
Moikka Sanna!

Loiset eivät missään tapauksessa ole poissuljettu vaihtoehto. Kiitos vinkistä, pitää ottaa puheeksi eläinlääkärin kanssa!

Baxter oli tänään magneettikuvassa ja ainakaan aivoista ja selkäydinnäytteestä ei löytynyt mitään normaalista poikkeavaa. Vaikka harmittaakin, että kohtausten aiheuttaja on yhä epäselvyyden alla, on hyvä että ainakaan mitään aivoihin liittyvää vauriota ei ole.

SannaRe: Kohtaukset8.12.2011 22:56
Monet ovat olleet sitä mieltä, että eivät käytä pikkukoirilla punkkilääkkeitä niiden myrkyllisyyden ja haittavaikutusten vuoksi.
Jospa nämä "haittavaikutukset" ovatkin itse punkkipirulaisen aikaansaannoksia, eivätkä niitä vastustavien lääkkeiden? Eikä ongelmaa todellakaan helpota se että näitä muutaman millin pituisia punkkeja luullaan helposti vain kirpuiksi...

VirvaRe: Kohtaukset9.12.2011 5:24
Muistakaa katsoa tarkka kg määräinen annostus aina punkkilääkkeiden kohdalla.

Tommi, Päivi & BaxterRe: Kohtaukset15.12.2011 21:30
Aloiteltiin epilepsialääkitys alkuviikosta ja nyt jännätään loppuvatko kohtaukset vai ei.

Ei tuo kundi nyt ihan sekaisin näyttäisi menneen tuosta, mutta vähän tavallistakin torkkuisempi on. Ei sillä, nyt päivien ollessa lyhimmillään lempihommaa tuntuisi muutenkin olevan torkkuminen ja ulkona märässä ja kurassa käyskentely vaikuttaisi todella epämiellyttävä homma.

Kyllä tuo ajatus päivittäisestä lääkkeen suuhun ruiskuttamisesta loppuelämän silti ikävältä tuntuu, vaikka sekä koira, että isäntäväki alkavatkin jo muutaman päivän harjoittelun jälkeen hissukseen siihen tottumaan.

TanjaRe: Kohtaukset15.12.2011 23:07
Mikäs lääkitys teille tuli?
Gababentiinikö?

Tommi, Päivi & BaxterRe: Kohtaukset16.12.2011 8:48
Kaliumbromidia annetaan tällä hetkellä.

Tommi, Päivi & BaxterRe: Kohtaukset16.12.2011 8:52
Sellainen jännä muutos on tapahtunut viime aikoina, että Baxterin kohtaukset ovat yleistyneet reilusti, mutta samalla lieventyneet. Viime yönäkin herättiin siihen, että kundilla jalat vispasivat pakkoliikettä, vaikka koira oli täysin hereillä. Koko vartalon väkivaltainen kouristelu kuitenkin puuttui, vaikka kroppa aika kireänä olikin.

Ehkä osittain asiaan vaikuttaa sekin, että me emme itse mene täysin paniikkiin, mutta kyllä nämä kohtaukset noita alkuaikojen kohtauksia selkeästi miedompia ovat.

Tämä tihentyminen ja vaimentuminen tosin alkoi jo ennen kaliumbromidin tuloa taloon.

AnniRe: Kohtaukset16.12.2011 9:34
Meillä oli aikoinaan kettuterrieri, jolla oli samantyyppisiä kohtauksia. Ihan tarkkaa selkoa syystä ei tullut, mutta diabetes oli vahvin epäily.
Kohtaukset alkoivat, kun Siiri oli 8 vuotias. Niitä tuli aika harvakseltaan, päivällä tai yöllä.
Kohtaus alkoi vapinalla, jalat menivät kokonaan kantamattomiksi, koira jäykistyi ja pyöri pitkällään lattialla. Kohtaus kesti yleensä noin minuutin tai kaksi.
Kohtauksen jälkeen lähdettiin aina hetkeksi ulos ja se oli samantien mennyttä.
Pikkuhiljaa opittiin yhdistämään asioita, mistä kohtaus sai alkunsa; pienikin muru suklaata, juustoa, pullaa tai mitään missä oli rasvaa tai sokeria.
Myös mielipaha oli syynä joitakin kertoja, esim. pikkulasten vierailut.
Opimme varomaan murujen tippumista lattialle ja varottamaan kaikkia tuttaviakin antamasta mitään herkkupaloja. Eikä se itsekään niitä sitten edes pyytänyt, kuten nuorempana.
Huomiota se saikin sitten sairastumisen jälkeen senkin edestä. Monet pentuna päätetyt kasvatusajatukset jäivät, mm. sängyssä nukkuminen. Nukkui kaikki yöt vieressä. :o)
Pärjäsimme ilman lääkitystä 14 vuotiaaksi asti.

Hyvää joulunodotusta teille

Tommi, Päivi & BaxterRe: Kohtaukset16.12.2011 9:36
Anni, tulivatko nuo kohtaukset siis aina lähes välittömästi väärien juttujen syömisen jälkeen vai viiveellä?

Meillä tulee siis poikkeuksetta kohtaukset suoraan unesta. Yleensä öisin, mutta välillä myös päiväunien päätteeksi. Harvoin on tunteihin syöty mitään, mutta siinä mielessä tuo ei olisi mikään mahdoton vaihtoehto, että tämä jätkä kyllä ottaa suuhunsa melkein kaiken mitä vastaan tulee.

AnniRe: Kohtaukset16.12.2011 10:13
Ihan ensimmäinen kohtaus tuli uuden vuoden aattoiltana. Syötiin illalla joulusuklaita ja koira pyysi vieressä koko ajan omaa osaansa. Tuolloin ei vielä edes tiedetty suklaan vaarallisuudesta koirille. Oli syönyt aikaisemminkin, eikä mitään oireita ollut tullut.
Sitten tasan klo 24 , kun katsottiin raketteja ikkunasta se meni sylissäni ensin ihan veltoksi ja maahan laskiessani eivät jalat pitäneet yhtään.

Yleensä siihen meni useita tunteja syömisestä. Meilläkin kohtaukset tulivat useammin yöllä, kuin päivällä. Sitten aina kelattiin kaikki, mitä on mahtanut syödä tai mitä päivällä on tapahtunut. Yölläkin se sitten kohtauksen jälkeen tassutteli ovelle, kun oli sen tavan oppinut. Pikku kierros pihalla ja takaisin nukkumaan.
Tiukalla valvonnalla mentiin joskus lähes vuosi ilman yhtään kohtausta. Aina niitä kuitenkin pelkäsi ja toivoi, että pääsisi pitemmän ja pitemmän välin ilman.

niina,hugo ja bossRe: Kohtaukset17.12.2011 0:32
Meidän Hugo saa aika-ajoin vapina/tärinäkohtauksen.Aina aamulla,jos edellisestä ruokailusta alkaa olla liian pitkä aika.Usein puklauttaa sappinesteetkin pihalle.Hän siis vapisee ja voi selvästi huonosti.Hakee turvaa sylistä.Ruokaa ei silloin enää huoli mutta olen huomannut,että selläinen reilu ruokalusikallinen piimää,jogurttia tai raejuuston nestettä tms.vaikka sormen päästä annettuna(nuolee itse)niin piankos olo entisellään ja normiruokakin pian ahnaasti maistuu.meillä siis syy tyhjämahaoireilu/huonosti syöty iltaruoka tai oma huolimattomuuteni päästää ruokaväli lähelle 12 tuntia.Sanon samaa että valvonnalla(että syö)ja säännöllisyydellä kohtaukset pysyvät kurissa.

juuliaRe: Kohtaukset17.12.2011 10:23
Appivanhemmillani on sekarotuinen koira jolola on diabetes. Sillä on lääkitys siihen, eli piikitetään joka aami ja ilta. Kohtauksen tullessa koiralta lähtee jalat alta ja jäykistyy sekä pissa ja kakka saattaa tulla vahingossa. Hetken aikaa makoilee lattialla ja sitten virkoaa ja nousee ylös. Kohtauksen jälkeen täytyy antaa jotain syötävää, yleensä se on juustoa muutama pala niin virkoaa. Eläinlääkärissä käydään säännöllisin väliajoin tarkistamassa verensokeri ja jos muutoksia lääkkeen määrää säädellään. Ruokailua on todella syytä valvoa että tulee syötyä, muuten voi tulla uusi kohtaus. Diabetes epäily tuli aikoinaan siitä kun koira joi todella paljon vettä päivän aikana. Siitä joku aika meni ja ensimmäinen kohtaus tuli.

Voimia teille sinne ja toivottavasti selviää mikä baxteria vaivaa.

katja ja pojatRe: Kohtaukset19.12.2011 13:50
onko Hugo huono syömään kun ruokavälit menevät noin hurjan pitkiksi??? pienelle koiralle 8-9 h pitkä aika! onko jotain mistä oikein pitää?

niina,hugo ja bossRe: Kohtaukset19.12.2011 15:38
Onhan se Hugo sellainen,että väliin pitää houkutella syömisen alkuun.Sitten maistuu kyllä kun aloittaa.Kuivaruokaa on tarjolla aina muttei kyllä siihen koske samallalailla,kuin meitin toinen poika,joka selkeästi tykkää rouskutella "väliruoan"päivällä.Ja jos Hugo syö päivällä niin sitten ei illalla huoli ja sitten se ruokaväli venyykin.Jos Hugon syömisiä ei seuraa ja vahdi (olen itse vaikka iltavuorossa töissä,kuten nytkin)niin ruokaväli venyy,koskapa hän syö vasta ,kun minä tulen kotiin.onhan noita mieliherkkuja muttei paljoa voi tarjota.sitten ei syö oikeaa ruokaa.Taas oli sappioksennus aamulla lattialla.Himpskatti...

BirgittaRe: Kohtaukset17.5.2017 16:48
Hei, selvisikö teille koiran kohtausten syy koskaan? Meidän chihulla on samanlaisia kohtauksia ja ollaan juoksutettu lääkärissä Aistissa ja täällä Kuopiossa. Nykyinen diagnoosi on dyskinesia-liikehäiriö mutta vähän epäileväisiä ollaan sen suhteen. Meilläkin kohtaus alkaa usein kun koira jännittää.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: