Koirat sairastavat monia samoja sairauksia kuin niiden omistajatkin. Osa niistä on perinnöllisiä. Koiraystäviemme terveydestä tulee huolehtia pitämällä rokotukset kunnossa, sekä käyttämällä niitä lääkärintarkastuksissa säännöllisesti ja muutenkin tarvittaessa. Näin varmistamme että nämä perheenjäsenemme pysyvät mahdollisimman terveinä ja hyvinvoivina koko elinkaarensa ajan.
Rokotukset
Kun perheeseen hankitaan koira, on ensimmäisiä tehtäviä huolehtia että pennun, tai jo isomman koiran rokotukset ovat kunnossa. Koirien rokotusten tarkoituksena on, kuten ihmiselläkin, nostaa rokotuksen saajan immuunivaste sellaiselle tasolle, ettei kyseinen sairaus pääse tarttumaan.
Koiranpennun ensimmäinen rokotus on kolmoisrokote, joka annetaan ensimmäisen kerran yleensä 12-16 viikon ikäisenä. Se antaa suojan penikkatautia, parvovirusta sekä tarttuvaa maksatulehdusta vastaan. Uusintarokotus annetaan 16-20 viikon iässä, ja myös parainfluenssarokotus voidaan antaa samassa yhteydessä. 16-20 viikon iässä annetaan myös rabiesrokotus. Rokotteet uusitaan kolmen vuoden välein.
Sterilisaatio
Kun pentu kasvaa, tulee noin puolen vuoden iässä vastaan pohdinta, halutaanko koira mahdollisesti steriloida, jos sillä ei ole tarkoitus teettää jälkikasvua. Narttukoirien steriloinnista on tutkitusti hyötyjä muun muassa nisäkasvaimien ja kohdun sairauksien ehkäisyssä erityisesti silloin, kun sterilointi tehdään nuorelle koiralle. Myös kiima-aikojen ja valeraskauksien poisjäänti voivat olla helpotus, niin koiralle kuin omistajalleenkin.
Uroskoirilla kastraatio tehdään monesti lisääntyvien käytösongelmien vuoksi, ja toisille koirille uhittelu ja virtsailu epätoivottuihin paikkoihin usein helpottuvat steriloinnin myötä. Myös joihinkin terveysongelmiin, kuten toistuviin virtsatulehduksiin, käytetään hoidoksi sterilointia myös jo iäkkäämmillä koirilla. Uroksilla kastraatio voi kuitenkin, päinvastoin kuin nartuilla, aiheuttaa lisääntynyttä riskiä saada kasvaimia.
Koirien yleiset sairaudet
Silmäsairaudet
Yli 160 koirarodulla on löydetty perinnöllisiä silmäsairauksia. Jotta sairauksien periytymistä voitaisiin hillitä, suositellaan jalostukseen käytettäville koirille tehtäväksi vuosittain silmätarkastus, ja muillekin 3-4 kertaa koiran elämän aikana. Koirien yleisiä silmäsairauksia ovat esimerkiksi harmaakaihi, verkkokalvojen muutokset ja ylimääräiset ripset.
Atopia
Atopia on allerginen ihosairaus, joka aiheuttaa ihon kutinaa ja tulehdustilaa. Se on sairaus, joka on hoidettavissa, mutta joka kulkee mukana koko koiran elämän. Atopiaan liittyy ihon kausittaisesti toistuvat hiiva-ja bakteerimuutokset. Iho kutiaa, ja koira raapii sitä rikki helpottaakseen oloaan. Turkki hilseilee, ja lähtee raapimiskohdista usein pois. Myös toistuvat korvatulehdukset voivat olla atooppisen ihon oireita. Ajan kanssa koiralle alkaa tulla ihomuutoksia, joten kutinan syy tulisi aina selvittää, jotta sitä voidaan hoitaa.
Jos koiran iho kutisee jatkuvasti, voi syynä olla myös ruoka-aineallergia.Tämäkin voidaan tutkia, ja hoitaa vaivan aiheuttaja näin pois. Kuitenkin vain noin 10% koirien iho-oireista aiheutuu ruoka-aineallergioista, joten kutinan aiheuttaja on aina syytä selvittää lääkärillä.
Epilepsia
Epilepsia on yleisin neurologinen sairaus koirilla. Koirien perinnöllinen epilepsia voi alkaa minkä ikäisellä koiralla vain. Epilepsiakohtaus on joko koiran yhden raajan, tai koko eläimen kouristelukohtaus. Koira voi olla kohtauksessa tajuton tai tajuissaan, ja niiden voimakkuus vaihtelee koirakohtaisesti.
Epilepsian toteamiseksi kohtauksen jälkeen koiralta suljetaan pois muiden sairauksien mahdollisuus. Jos muita kohtauksen aiheuttajia ei löydy, aloitetaan koiralla epilepsialääkitys. Se parantaa koiran elämänlaatua, ja ajan myötä kohtaukset voivat jäädä jopa kokonaan pois.
Lonkkavika
Lonkkavika, eli lonkkanivelen kasvuhäiriö, on koirien yleisin luuston ja nivelten sairaus. Se on lonkkanivelten löysyyttä, joka aiheuttaa koiralle kipua ja johtaa yleensä nivelrikkoon. Lonkkavian ennaltaehkäisyssä röntgenkuvauksilla ja ruokavaliolla on merkittävä vaikutus. Ilmennyttä sairautta hoidetaan kipulääkkeillä ja jopa kirurgisilla toimenpiteillä.