Pienen ja ketterän yorkshirenterrierin kanssa voi harrastaa monenlaisia vauhdikkaita ja nokkeluutta vaativia koiraurheilulajeja. Esimerkiksi rallytoko, agility ja koiratanssi ovat mainioita yhteisiä harrastuksia yorkshirenterrierille ja omistajalle. Niiden parissa kuluu koiran ylimääräinen energia mukavasti. Samalla koiran ja omistajan – eli koirakon – suhde ja yhteistyötaidot kehittyvät.

Rallytoko

Rallytoko on vauhdikas yhdistelmä agilityä, tokoa ja koiratanssia. Laji on rentoa, ja ennen kaikkea hauskaa, koiran ja omistajan yhteistä tekemistä, eikä siinä ole tarkoituksena noudattaa pilkuntarkasti ohjekirjaa tai hienosäätää asentoja. Rallytokon aikana koiraa voi ohjata sekä käsimerkein että suullisin ohjein, ja koiraa saa – ja on suositeltavaakin – kannustaa suorituksen aikana.

Rallytoko tapahtuu käytännössä siten, että rata kulkee tehtäväkylttejä pitkin, joita on yleensä 10-20 kappaletta muutaman metrin välein. Koira ja omistaja kulkevat kyltiltä toiselle, ja suorittavat kylteissä annetut tehtävät. Tehtävät voivat olla pujottelua, peruutusta, pyörähtelyä, suunnanmuutosta, erilaisia asentoja ynnä muuta perusosaamista. Myös hyppyjä tai herkkuhoukutuksia voi olla tehtävinä.

Radan vaikeusaste kasvaa luokan edetessä. Luokkina ovat alokasluokka, avoin luokka, voittajaluokka sekä mestariluokka. Avoimen luokan koira voi suorittaa vielä hihnassa kulkien, muissa mennään jo vapaana perusseuraten omistajan rinnalla. Luokasta toiseen siirrytään, kun yhdessä luokassa on saavutettu vähintään kolme kappaletta 70 pisteen suoritusta. Maksimipisteet ovat aina 100 pistettä per rata.

Virheitä tulee esimerkiksi liiallisesta nuuskuttelusta, taluttimen kiristymisestä, haluttomuudesta, hitaudesta, herkkuhoukutuksiin sortumisesta ja liiallisesta komentamisesta. Jos koiralla on perustaidot hallussa, on rallytoko tosi helppo ja hauska laji, joka sopii ihan vasta-alkajillekin. Rallytoko sopii myös liikuntaesteisille ohjaajille.

Agility

Agility on vauhdikas koirien esterataharrastus, jota aiemmin kutsuttiin myös nimellä vikellys. Laji sopii hyvin erikokoisille ja etenkin ketterille koirille. Lajissa onnistumisessa tarvitaan koiran hyvää hallintaa ja yhteistyötä ohjaajan kanssa, sekä hyvää kuntoa – etenkin koiralta.

Agilityrata muodostuu yleisimmin 12-22 esteestä, jotka sijoitetaan 100-200 metrin pituiselle radalle. Rata koostuu hyppyesteistä, kontaktiesteistä sekä muista esteistä. Hyppyesteitä ovat aita, rengas, muuri ja pituuseste. Kontaktiesteitä puolestaan A-este, puomi sekä keinu. Muita esteitä ovat pöytä, tunneli (putki), pujotteluesteet sekä pussi.

Agility vaatii koiran ja ohjaajan hyvää yhteistyötä, eikä ohjaustavalla ole merkitystä. Suoritus arvostellaan sekä radan suorittamisnopeuden, että virhepisteiden tuloksella. Tasoluokkia on kolme, ja koirat kilpailevat omassa kokoluokassaan, joita on viisi erikokoista.

Koiratanssi

Koiratanssi on laji, jossa koiran on tarkoitus seurata omistajaansa musiikin tahdissa. Koiran ja ohjaajan etäisyys toisistaan tanssin aikana on alle kaksi metriä. Seuraamisen, jota valtaosa (75%) esityksestä tulee sisältää, lisäksi ohjelmaan otetaan liikkeitä, jotka ovat koiralle luontevia ja mukava suorittaa.

Tärkeintä koiratanssissa on tekemisen ilo ja esityksen kokonaisuus, ja usein on parempi ottaa mukaan vähemmän liikkeitä, jotta kokonaisuus pysyy hallittuna. Koiratanssi on mukava yhteinen harrastus, jossa voi kehittyä vaikka kuinka hyväksi ajan kanssa. Tässäkin lajissa voi myös kilpailla.